O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Biografija novog predsednika Crne Gore: Ko je čovek koji je ...
03. April 2023. godine
Autor:Filip Lukić /// Foto: REUTERS/Stevo Vasiljevic
Ko je Jakov Milatović, čovek koji je u drugom krugu izbora pobedio Mila Đukanovića i tako okončao njegovu trodecenijsku vladavinu? Kako je tekao njegov politički razvojni put i zašto je odlučio da uđe u politiku? Ovo je biografija potpredsednika Pokreta Evropa sad i novoizabranog predsednika Crne Gore.


Srednjoškolski san Jakova Milatovića postao je stvarnost. Kao gimnazijalac, tvrdio je da će biti predsednik Crne Gore. Danas, 15 godina kasnije, to obećanje je i ispunio. Milatović je ušao u drugi krug predsedničkih izbora kao novo lice crnogorske politike, uz poruku da će u političku penziju poslati najdugovečnijeg lidera u Evropi.

„Ovo je pobeda svih onih koji su baklju slobode u Crnoj Gori nosili prethodnih 30 godina i hvala im na tome. Ovo je zajednička pobeda onih koji , onih koji su bili diskriminisani, čija su deca išla trbuhom za kruhom, koji nisu imali pravdu, koji su bili siromašni. Ovo je zajednička pobeda, bolje lepe, pobeda jednakije i pravednije Crne Gore. Naše Crne Gore. Bravoo!“

Na uzvike podrške i apaluze, Milatović je naviknut od oktobra proške godine i lokalnih izbora u Podgorici, kada je osvojio više od 20 odsto glasova. Njegov Pokret Evropa sad bio je najveće iznenađenje oktobarskih izbora u glavnom gradu.

“DPS je politička prošlost u Podgorici i širom Crne Gore. Imamo jednu jako dobru startnu poziciju, Evropa sad je dobro prošla u izborima u Podgroici i ostalim gradovim, pogotovo imajući u vidu da smo nov pokret, osnovan tek pre četiri meseca. Najjača smo politička opcija u anti-DPS bloku koji je pobedio u Podgorici i u tom kontektsu verujemo da ćemo imati gradonačelnika Podgorice.“

Verovao je da će biti na čelu glavnog grada, ali ne i da će imati priliku da dođe na čelo države. U trku za predsednika Crne Gore ušao je nenadano, a nakon što je njegovom stranačkom kolegi Milojku Spajiću kandidatura odbijena jer je utvrđeno da ima prebivališe u Beogradu. Crnogoroski zakon ne dozvoljava da kandidat ima dvojno državljanstvo, te je Pokret Evropa sad morao da kandiduje Milatovića. Rezervni kandidat, kako su ga neki protivnici nazivali, uspeo je da postane blagi favorit.


„To nam je vetar u leđa da zbrišemo ovaj višedecenijski talog i naslage. To je vetar koji će od korupcije i prljavštine počisititi sve crnogorske ulice i instiucije.“

Milatović je u politiku ušao pre dve godine i to kao ministar ekonomije i ekonomskog razvoja u ekspertskoj vladi koju je vodio Zdravko Krivokapić. Za ulazak u politiku, Milatović je imao i lične razloge.

„Moja porodica je doživela nepravde od Đukanovićevog režima. Otac godinama nije mogao da nađe posao, iako je početkom devedesetih vodio jedno veliko državno preduzeće. Prošli smo kroz težak porodični period i to se uvek kuvalo u meni.“

Milatović je u ekspertskoj vladi Zdravka Krivokapića zauzeo mesto ministra ekonomije i ekonomskog razvoja. Njegov mandat obeležila je poreska reforma koju je sproveo, a koja mu je donela veliku popularnost kod građana. Minimalna zarada je udvostručena, a prosečna plata je porasla za 30 odsto.

„Ja sam kao doktor dijagnostičar, a Spajić je kao hirurg“
„Mi nismo izveli nikakvu nuklearnu fiziku. Samo smo posmatrali stvari iz svih uglova. Male su plate, a udeo sive ekonomije na tržištu je ogroman“.

Reforma je kritikovana kao populistička, a neki stručnjaci su tvrdili da Crnu Goru vodi u grčki scenario. Na poziciji ministra ostaje do aprila 2022. godine, a nakon toga sa kolegom iz vlade Milojkom Spajićem osniva Pokret Evropa sad, koji je za kratko vreme osvojio simpatije velikog broja birača.

„Ja sam kao doktor dijagnostičar, a on je kao hirurg, implementator. I od toga smo krenuli i tako je nastao program Evropa sad.“

Milatović je rođen 7. decembra 1986. godine u Podgorici, gde je završio osnovnu i srednju školu, a zatim i Ekonomski fakultet kao student generacije, sa prosekom 10. Usavršavao se na nekoliko univerziteta u Evropi i svetu, magistarske studije u oblasti ekonomije završio je na Univerzitetu Oksford, a bio je i stipendista britanske vlade.

„Beč sam upoznao sam, ali zavoleo uz prijatelje iz cele Evrope. U Rimu sam naučio da istorija uči životu, a u Americi da život piše istoriju. Na Oksfordu sam stekao diplomu, u Londonu i Bukureštu sam doktorirao nedostajanje, odvojen od porodice i prijatelja. I vratio sam se.“

Radio je u Dojče banci u Frankfurtu, a zatim i u Evropskoj banci za obnovu i razvoj, gde je prvo bio zadužen za region zapadnog Balkana, a zatim i za čitavo tržište EU. Sa 36 godina, Milatović će kao novi predsednik Crne Gore biti među najmlađim evropskim liderima. Izjašnjava se kao vernik Srpske pravoslavne crkve, podržavao je litije koje su 2020. godine podstakle smenu Đukanovićevog DPS-a.

„Litije dale impuls i okupile ljude koji su tražili promene“
„Mitropolija je zbog svega onoga što je Đukanović radio prethodnih 15 godina bila jedina institucija koja nije bila pod njegovom kontrolom. Naše društvo je u tim litijama videlo impuls koji je uspeo da okupi sve ljude koji su tražili promene.“

Zalaže se za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, a sebe predstavlja kao borca protiv nepravde. Crnoj Gori obećava pobedu jedne nove generacije uz poruku „USPEĆEMO“.

Oženjen je Milenom, s kojom ima troje dece – ćerke Saru i Anu, te sina Davida. Po nacionalnosti je Crnogorac, a po veroispovesti pravoslavac.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti