O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Tri opcije za novo zaduživanje Srbije
11. Oktobar 2013. godine
BEOGRAD - Ministar finansija Lazar Krstić najavio je da će Srbija do kraja godine verovatno ići na još jedno zaduženje u inostranstvu i da se trenutno sagledava šta je najpovoljnije.
"Imamo tri mogućnosti - krediti od Ujedinjenih Arapskih Emirata, izdavanja evroobveznica na međunarodnom tržištu i zajam koji je ponudio Međunarodni monetarni fond (MMF)", kazao je Krstić za današnji Blic.
On je rekao i da državni funkcioneri više neće moći da sede na nekoliko stolica i primaju i po pet punih plata iz budžeta, precizirajući da njihova dodatna primanja neće biti oporezovana kao i plate u javnom sektoru, ali će biti preispitana ili sasečena.

Ministar finansija je dodao da je i on sam po funkciji bio postavljen na nekoliko mesta, ali da se povukao.

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije novim ekonomskim merama pokušava da zaštiti najsiromašnije, a da istovremeno kazni funkcionere koji prave anomalije, i dodao da će uz penziju biti nemoguće primati i punu platu iz budžeta.

Krstić je rekao i da bi se Srbija najkasnije početkom 2015. godine suočila sa problemom likvidnosti i bili bi potrebni mnogo grublji potezi, da nije bilo povećanja PDV-a koji je bio "minimum sa kojim se moglo ići", kao i oporezivanja plata u javnom sektoru.

On je naglasio i da će ukupan efekat mera biti smanjenje sive ekonomije, pošto će ona biti mnogo agresivnije kontrolisana i suzbijana.

Prema njegovim rečima, od toga koliko se uspešno ove mere budu sprovodile zavisiće i to koliko će ljudi naći posao sledeće godine.

On je ponovio da bi javni sektor Srbije, imajući u vidu referentne zemlje, trebalo da zapošljava ukupno 520.000 ljudi, a da je trenutno zaposleno oko 660.000 ili čak i više, odnosno postoji višak od oko 30 odsto.

Ministar finansija je ponovio i će penzije u 2014. godine rasti dva puta - u aprilu 0,5 odsto i u oktobru jedan odsto, i naglasio da su ministarstvima smanjeni diskrecioni troškovi poput putovanja za 30 do 35 odsto.

Izvor: RTV/Beta, Blic
Foto: RTV/Tanjug (Rade Prelić)
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti