O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Jat "odleteo" u istoriju - registrovana Er Srbija
30. Oktobar 2013. godine
Nova nacionalna aviokompanija Er Srbija je umesto Jat ervejza upisana u Agenciji za privredne registre (APR), i uplaćen je osnivački kapital od 16,86 milijardi dinara.
Er Srbija je upisana u APR 29. oktobra, potvrdjeno je Tanjugu u srpskom avioprevozniku, koji je nedavno najavio da će nacionalna avikompanija Ujedinjenih Arapskih Emirata "Etihad" u januaru 2014. učiniti dostupnim kredit od 40 miliona američkih dolara, koji će biti pretvoren u 49 odsto vlasničkog udela, nakon regulatorinih odobrenja.

APR je registrovao i novi statut nacionalnog avioprevoznika, a kao zakonski zastupnik akcionarskog društva za vazdušni saobraćaj upisan je generalni direktor Er Srbije Dane Kondić.

Osnivač Er Srbije je Republika Srbija.
 
Najavljeno je da će Vlada Srbije, takodje, obezbediti 40 miliona dolara za kapital nove kompanije.

Pored toga, "Etihad" i Vlada Srbije će omogućiti deoničarsku pozajmicu po 60 miliona dolara da bi se zadovoljile potrebe za operativnim kapitalom i podržao razvoj mreže Er Srbije.

Nacionalna aviokompanija Er Srbija poletela je 26. oktobra prvim letom aviona "erbas A 319" - Novak Djoković, sa beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" za Abu Dabi, kada je ozvaničen početak rada te kompanije čiji je cilj da postane vodeća u regionu.

Er Srbija će, takodje, uspostaviti nove letove sa matičnog aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu pored Abu Dabiju, ka Banja Luci, Bukureštu, Ljubljani i Pragu koji će biti realizovani do kraja godine.

Ti novi letovi dopunjuju 29 destinacija ka kojima su već postojali letovi ove aviokompanije u okviru letnjeg rasporeda letenja za 2013.

Er Srbija, takodje, planira da otvori još sedam novih trasa izmedju januara i aprila sledeće godine, a do juna 2014. učestalost i kapacitet letova će se udvostručiti uz letove do destinacija u 43 zemlje sa 73.000 mesta za putnike na više od 670 letova nedeljno.

Vlada Srbije je 1. avgusta potpisala sa kompanijom "Etihad" sporazum o strateškom partnerstvu kojim je predvidjeno da ta kompanija iz Ujedinjenih Arapskih Emirata postane vlasnik 49 odsto kapitala Er Srbije, kao i ugovor o petogodišnjem upravljanju srpskom nacionalnom aviokompanijom, a država da ima 51 odsto vlasništva.
 
Destinacije Er Srbije će opsluživati nova flota koja će obuhvatiti nove moderne erbasove A391s, od kojih će ukupno šest biti predstavljeno u naredna dva meseca, a još četiri će biti uvedeno u flotu u toku 2014.

Druga faza obnove flote Er Srbije podrazumevaće dugoročni tender za nabavku novih aviona koji će biti kupljeni, a razmatra se da to budu tipovi erbas a320NEO, boing 737 max i bombardier CS300 koji su mnogo efikasniji od trenutno aktuelnih tipova aviona.

Odbor direktora

Navedeni su i članovi odbora direktora, a to su, pored Daneta Kondića, Davor Mišeljić, Dimitri Kristofer Kurtelis, Dobrivoje Glavonić, Gmitar Dugalić, Miroslav Stanojević, Dragan Djoković, Slobodan Živković, Stevica Spajić i Mihailo Jovanović.

Izvor: Blic/Tanjug
Foto: Blic
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti