O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Tutin: Spremno čekaju dolazak azilanata
25. Decembar 2013. godine
Posle Sjeničaka, i Tutinci žele da pomognu onima koji su „višak“ u Bogovađi i Obrenovcu. Sve je spremno za prihvat azilanata. Adaptirana upravna zgrada firme “Jelak”
Upravna zgrada kombinata „Jelak“
TUTIN - iz Sirije, Somalije, Eritreje, Pakistana, Avganistana i drugih azijskih i afričkih zemalja, koji se trenutno nalaze u „kampovima“ kod Obrenovca i Banje Koviljače.

Kako ističe Sead Reč, koordinator za smeštaj azilanata, ova opština spremna je da odmah - u adaptiranoj upravnoj zagradi kombinata „Jelak“ - prihvati 80 tražilaca azila, a ako se ukaže potreba, smestiće ih i više.

- Sve pripreme su završene, uredili smo mokre čvorove i rešili problem grejanja, pa azilanti mogu da dođu već sutra. Ovde ih, osim udobnog smeštaja i dobre ishrane, čeka i gostoprimstvo naroda spremnog da im u svakom trenutku pomogne. Jer, iako azilanti još nisu stigli i ne znamo kada će tačno doći, neke humanitarne organizacije i pojedinci već nam dopremaju pomoć za njih - ističe Reč.

Centar za prihvat azilanata u Tutinu, po svemu sudeći, pored stranaca koji su „višak“ u Banji Koviljači, Obrenovcu i drugim gradovima Srbije, biće adresa i za azilante koji će tek pristići u našu zemlju...

- Blizu smo dva prelaza: jednog prema Crnoj Gori, drugog prema Kosmetu, pa je i do sada, preko Mehovog Krša odnosno Brnjaka, u Srbiju pristizao veliki broj nevoljnika sa raznih strana sveta. Od sada, svi koji preko ovih prelaza stignu u našu zemlju neće morati da putuju u Beograd ili u Bogovođu, već će im na raspolaganju biti prihvatni centar za azilante u Tutinu. Po svemu sudeći, ovde ćemo imati posla na duže staze - zaključuje Sead Reč.


PROBLEM

ODLUKOM Vlade Srbije, centri za prihvat i smeštaj azilanata otvoreni su u Sjenici i Tutinu. Početkom ovog meseca, u Sjenicu je iz Obrenovca i Bogovođe stiglo stotinu azilanata, ali je njih tridesetak - zbog surove pešterske zime i želje da se vrate u predgrađe Beograda, a potom nastave put prema nekoj od zapadnoevropskih i skandinavskih zemalja - veoma brzo napustilo ovaj grad na Pešteru.

Foto: Večernje novosti
M. Nićiforović
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti