O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Uskoro i 4G mreže
31. Januar 2014. godine
Svi telekomunikacioni operatori u Srbiji, a posebno oni koji pružaju mobilne usluge, veoma su zainteresovani za kupovinu frekvencija iz digitalne dividende.
Digitalizacija gotova do 17. juna 2015.
Tatjana Matić, državni sekretar u Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija, kaže da će na taj način biti omogućeno korišćenje 4G mreže, u kojoj je protok informacija još brži i koja bi bolje pokrila i ruralne delove zemlje.

- Proces digitalizacije omogućava oslobađanje dela radiofrekvencijskog spektra - digitalne dividende - koja ima izuzetan potencijal za usluge brzog pristupa internetu putem mobilne mreže, pa se prodajom frekvencija iz ovog dela spektra očekuje dobit za budžet od nekoliko desetina miliona evra - kaže Matićeva.

Koje nove usluge građanima će da omogući digitalizacija?
- Za građane koji TV signal primaju putem antene, uvođenje digitalne televizije omogućava bolji kvalitet slike i veći izbor kanala. Ostvariće se bolja pokrivenost teritorije Srbije televizijskim signalom i mogućnost dodatnih opcija kao što su izbor prevoda i titlovanje sadržaja uz moguću podršku višejezičnosti.

Šta bi se desilo ako ne završimo proces digitalizacije na vreme?
- U slučaju da se ovaj proces ne završi na vreme, do 17. juna 2015. godine, pored formalnog neispunjavanja međunarodno preuzetih obaveza, pojavili bi se i tehnički problemi u prijemu. Srbija bi ostala „analogno ostrvo“ u okruženju zemalja koje su prešle na digitalno emitovanje. Digitalni signal iz susednih zemalja bi u tom slučaju pravio smetnje našem analognom signalu.

Ima li novosti u vezi s Pejpalom i uslugom primanja novca za građane Srbije?
- Preostale su određene pravne nedoumice kod primene propisa iz oblasti finansija u slučaju naplate putem Pejpala i Ministarstvo se konsultuje sa nadležnim institucijama kako bi se one rešile.

Član ste GO SDPS. Spekuliše se da ćete, po dogovoru sa SNS, posle izbora imati deset poslanika.
- Načelan dogovor o zajedničkom nastupu sa SNS jeste postignut, ali ne bismo spekulisali o broju mandata.

Imali ste sedam mandata u Skupštini. Mislite li da treba da imate više?
- Sigurno da nam pozicija nije ista kao što je bila pre godinu i po dana, naročito posle izbora na Voždovcu. Prioriteti su nam ekonomske reforme i evrointegracije na spoljašnjem planu.

Izvor: Blic
Foto: Blic/Ž. Šafar
M.R. Petrović
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti