O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Četiri Srpkinje na dan obole od raka grlića!
07. Februar 2014. godine
Srbija se nalazi na samom vrhu evropske liste po broju žena obolelih od raka grlića materice i raka dojke. Zbog toga, naučnici apeluju na sve da se uključe u akciju ranog otkrivanja i sprečavanja malignih bolesti
Svaka osma žena u Srbiji oboli od raka dojke, a svakog dana četiri žene dobiju rak grlića materice, što Srbiju svrstava na vrh evropske liste po broju obolelih žena od ovih bolesti, rečeno je na skupu “Nađi vremena” održanom u Bujanovcu.

Savetnik u Ministarstvu zdravlja Jugoslav Kelečević istakao je da je tokom prošle godine usvojen Nacionalni program za rano otkrivanje karcinoma grlića materice, dojke i debelog creva.
On je dodao da će se u program naredne godine uključiti više od 40 domova zdravlja, a da se osim skrining programa, radi na nabavci opreme i edukaciji stručnih kadrova.

Šefica Kancelarije za skrining raka Verica Jovanović naglasila je da je od posebnog značaja uključivanje zajedničkim snagama u rano otkrivanje i sprečavanje širenja malignih bolesti.
Kampanju “Nađi vremena” finansiraju Evropska unija i Vlada Švajcarske preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama EU PROGRES.

Izvor: Telegraf/Tanjug
Foto: Telegraf
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti