O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ilir Deda: Kosovska vlada primenjuje staljinistički koncept
13. Februar 2014. godine
Direktor Instituta "Kipred" Ilir Deda koji je bio u pritvoru 48 sati zbog učestvovanja na nedavnim protestima, zbog čega su rektor Univerziteta i Upravni Odbor dali ostavku, gostujući u emisiji "Rubikon" na TV Kohavizion rekao je da je da aktuelna vlada na čelu se premijerom Tačijem instalirala koncept staljinizma i straha kao u Severnoj Koreji.
On je svoje hapšenje okarakterisao kao tipičan politički akt, dodavši da su i zvaničnici Euleksa tokom sudskog procesa, koji su bili posmatrači, uvideli da se radi o čistom političkom hapšenju.
 
Govoreći o kosovskoj predsednici Atifete Jahjagi, Deda je rekao da je ona na tu funkciju došla političkim sporazumom i to na godinu dana, dodavši da je i ona dok je bio njen savetnik, više puta rekla da će poštovati taj politicki sporazum. Kao što vidimo, rekao je, nije ga poštovala "i neka joj služ njoj na cast".

Osvrćući se na temu lokalnih izbora na Kosovu i pobede liste "Srpska", Iljir Deda je kazao da su na severu Kosova fabrikovani izbori, jer je zvanicni Beograd silom terao Srbe da izaze da glasaju.

On je ocenio da su Srbi koji su u vladi Tačija "lutke u rukama Prištine", naglasivši da su i predstavnici liste "Srpska" koji su pobedili na lokalnim izborima "lutke u rukama Beograda". Po njemu Srbi ne bi trebalo da budu "lutke" niti u rukama Prištine niti Beograda, već da budu autenicni Srbi na Kosovu.

Direktor "Kipreda" je rekao da sa postignutim sporazum u Briselu ne važi više "paket Ahtisarija", dodavši da Srbi ne mogu više imati rezervisana mesta u skupštini Kosova.

Deda je najavio da ce sigurno na parlamentarnim izborima biti uključen u politiku i vise nece biti direktor "Kipreda". Najavio je da će dolaskom nove vlade na Kosovu nakon parlamentarnih izbora i nove vlade u Srbiji kao i dolaskom novih zvaničnika u Evropsku Uniju biti nastavljen dialog Kosovo - Srbija.

Deda je kazao da je veoma zadovoljan što su studenti i omladina Kosova definitivno dokazali da su promene moguce i da se više neće bojati vlade Kosova niti saginjati glavu, već će se boriti za svoja prava.

Izvor: Blic/Tanjug
Foto: Blic/N. Marković
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti