O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
21 godina od zločina u Štrpcima
27. Februar 2014. godine
Beograd -- Navršava se 21 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici VRS iz voza na liniji Beograd-Bar oteli i ubili 18 civila bošnjačke nacionalnosti i Hrvata.
Tim povodom, nevladine organizaacije Fond za humanitarno pravo (FHP), Žene u crnom i Inicijativa mladih za ljudska prava ponavili su svoj stav o odgovornosti institucija Srbije za ovaj zločin.

Ove NVO kritikuju institucije Srbije zbog odnosa "prema porodicama žrtava koje ne priznaju kao civilne žrtve rata". 

U saopštenju se ukazuje i da "danas porodice žrtava zločina u Štrpcima, kao i porodice žrtava iz Sjeverina, nemaju status civilnih invalida rata u Srbiji", a da zbog činjenice da se zločin desio na teritoriji BiH, Ministarstvo rada, zapošljavanja i socijalne politike "negira porodicama žrtava ovih zločina ostvarenje prava po Zakonu o civilnim invalidima rata". 

FHP, Žene u crnom i Inicijativa pozivaju nadležne da prekinu praksu negiranja prava porodica žrtava najtežih zločina i izmene Zakon o pravima civilnih invalida rata. 

NVO u saopštenju navode da bi se time pružila "bar delimična satisfakcija porodicama žrtava zločina". 

FHP, Žene u crnom i Inicijativa će sutra obeležiti 21. godišnjicu zločina u Štrpcima, u Beogradu pred ulazom u Glavnu železničku stanicu. 

Utvrđeno je, na suđenju Nebojši Ranisavljevidu pred Višim sudom u Bijelom Polju 2002. da je grupa pripadnika Višegradske brigade VRS, predvođena Milanom Lukićem, 27. februara 1993. zaustavila voz i iz njega izvela 18 Muslimana i jednog Hrvata, koje su potom sproveli do sela Prelovo. 

U sali lokalne osnovne škole su ih pretresli, opljačkali i pretukli a nakon toga su ih vezali žicom, uveli u kamion i odveli u jedno selo u okolini Višegrada. 

"Tamo su ih u garaži jedne kuće likvidirali Milan Lukid i Boban Inđić", navodi se u saospstenju te tri nevaldine organiozacije. 

Pored Lukića, Inđića i Ranisavljevića, tokom postupka su pominjana imena drugih pripadnika VRS koji su tog dana bili na Železničkoj stanici Štrpci, a, kako se dodaje, "protiv njih nikada nije vođen postupak". 

Haški tribunal osudio je Lukića na doživotnu kaznu zatvora za zločine nad višegradskim Muslimanima, ali ne i za zločin u Štrpcima. 

Tokom suđenja Ranisavljeviću utvrđeno je "i da je otmica bila planirana, kao i da je Železničko-transportno preduzede Beograd u više navrata obavestilo predstavnike Vojske Jugoslavije i MUP o pripremi otmice putnika", ali da niko nije preduzeo ništa, navode te tri NVO. 

Ubijeni su: Halil Zupčević, Senad Dječević, Esad Kapetanović, Iljaz Ličina, Fehim Bakija, Rifat Husović, Ismet Babačić, Šedo Softić, Adem Alomerović, Rasim Chorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Džafer Topuzović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić, Jusuf Rastoder i Tomo Buzov. 

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci Halila Zupčevića, Rasima Chorića i Jusufa Rastodera u jezeru Perućac 2009, odnosno 2010. godine.

Izvor: B92/Tanjug
Foto: B92, prijepolje33.blogspot.com
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti