O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Svake godine 450 žena u Srbiji umre od raka jajnika
08. Maj 2014. godine
Svake godine između 800 i 900 žena u Srbiji oboli od raka jajnika, a 450 obolelih umre, rekao je danas načelnik poliklinike GAK "Narodni front" Vladimir Pažin.
On je povodom 8. maja, Svetskog dana borbe protiv raka jajnika, kazao da taj dan treba da posluži kao podsetnik ženama da redovnim pregledima čuvaju svoje zdravlje.
 

- Prevencije nema, jedino je moguće da bolest otkrijemo u najranijem stadijumu kada je rak jajnika izlečiv. Zato preporučujem svim ženama da jednom godišnje obave ginekološki pregled jer se time smanjuju šanse da bolest uzme maha - kazao je Pažin gostujući na Radio-televiziji Srbije.
 

Prema njegovim rečima, jedan od ključnih faktora rizika je pušenje, koje povećava opasnost od pojave svake vrste karcinoma za 30 odsto, a veliki uticaj na pojavu raka jajnika imaju i genetske predispozicije.
 

- Žene koje imaju genetske predispozicije za pojavu raka jajnika redovno dolaze na preglede, ali problem postoji kod opšte populacije koja nema genetske predispozicije pa ređe dolazi kod ginekologa. Presudan značaj ima ultrazvuk da bi se videlo da li postoji rak u početnom stadijumu - kazao je Pažin.


Komentarišući podatke po kojima je Srbija na četvrtom mestu u Evropi po broju žena koje na godišnjem nivou obole od karcinoma jajnika, Pazin je kazao da broj pacijenata na GAK "Narodni front" ima tendenciju porasta, ali da je to rezultat i boljih uslova lečenja koje ta zdravstvena ustanova nudi pacijentima.
 

- Najpreciznije podatke o broju obolelih i eventualnom porastu njihovog broja na godišnjem nivou može dati Institut za javno zdravlje Srbije. Mi imamo adekvatnu opremu i pratimo savremene trendove lečenja u pokušaju da produžimo život pacijenata obolelih za desetak godina, jer je karcinom jajnika bolest koja ako se ne otkrije na vreme, dovodi do smrtnog ishoda u veoma kratkom roku - kazao je
Pažin.

Izvor: Blic
Foto: Blic

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti