O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Tužilac danas o trgovini organima
29. Jul 2014. godine
Brisel -- Glavni tužilac Euleksa za istragu zločina trgovine ljudskim organima na KiM i u Albaniji 1999, Džon Klint Vilijamson izdaće danas saopštenje o nalazima istrage.
Istraga je bila pokrenuta rezolucijom Saveta Evrope (SE) i izveštajem Dika Martija o tim zločinima.

Vilijamsonov predstavnik za štampu Žoao Souza je saopštio da će Vilijamson u sedištu Saveta ministara EU "izdati saopštenje o nalazima skoro trogodišnje istrage Specijalnog istražnog tima" Euleksa, a potom će odgovarati na pitanja novinara.

U Martijevom izveštaju koji je januara 2011. prihvatila Parlamentarna skupština SE, kao vinovnici ubijanja i vađenja organa zarobljenika, najvećim delom Srba, ali i nekih Albanaca, navode se pripadnici "Dreničke grupe" paravojne formacije OVK, na čijem čelu je, kako je rečeno, bio sadašnji premijer Kosova Hašim Tači.

Evropski diplomatski izvori u Briselu su agenciji Beta preneli da će nalazima Vilijamsonove istrage verovatno teško moći da se potvrdi neposredna krivica Tačija za zločin trgovine organima, ali je rečeno da bi neki drugi bivši vodeći pripadnici OVK mogli biti označeni kao direktni krivci.

Marti koji se u povukao iz Saveta Evrope, svojevremeno je izjavio da on u izveštaju nije Tačija oznacio kao direktnog vinovnika zločina trgovine organima, mada je podvukao da je "jako teško verovati da on ništa i nikad nije čuo ili znao" o tome.

U izveštaju se kao neposredno upućeni ili upleteni u te zločine navode Tačijevi saradnici Džavit Haliti, Šaip Muja, Kadri Veselji i Fatmir Ljimaj.

Prva je na zločin trgovine organima ubijenih Srba u svojoj knjizi ukazala bivša tužiteljka Tribunala iz Haga, Karla del Ponte, koja je navela i "žutu kuću" u Albaniji gde su vađeni organi i potom preko aerodroma Tirana upućivani u mrežu ilegalne trgovine.

Naknadno je obelodanjen jedan skrivani izveštaj UN koji potvrđuje nalaze Martija, koji u izveštaju i rezoluciji SE navodi da "ono što smo otkrili, nije uopšte nepoznato: bitni izveštaji obaveštajnih službi i policije su već odavno obelodanili i dali uvid u te činjenice".

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević je prošle nedelje razgovarao u Beogradu s Vilijamsonom i rekao da je srpsko tužlaštvo zadovoljno razgovorima s glavnim tužiocem Euleksovog Specijalnog istražnog tima, jer je, kako je istakao, "dokazano ono što smo tvrdili od početka".

"Očekujem" - naglasio je Vukčević - "da je, na osnovu svedočenja više od 400 svedoka, šef specijalnog tima EU za istragu trgovine ljudskim organima na Kosovu, Klint Vilijamson, prikupio dovoljno podataka o zločinima počinjenim od 1998. do 2000. godine nad srpskim i drugim nealbanskim žrtvama za koje niko do sada nije odgovarao".

Vlasti Srbije su, po objavljivanju Martijevog izveštaja i rezolucije Saveta Evrope, zatražile da istragu vodi međunarodni sud pod okriljem UN, ali je Evropska unija odlučila da se formira specijalni istražni tim Euleksa, s tim što je delovanje tog tima većim delom smešteno u Briselu.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti