O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
U Kladovu i dalje kritično
16. Septembar 2014. godine
Kladovo -- Kiša i dalje pada u istočnoj Srbiji. Najteža situacija trenutno u selu Grabovac. Meštani Tekije apeluju da im se dostavi hrana i voda.
Prema podacima MUP-a do sada je evakuisano 370 ljudi. Brodovu su noćas Dunavom prišli selu Grabovica gde je počela evakuacija stanovnika, a kako RTS javlja evakuacija i dalje traje. Selo Grabovica je potpuno odsečeno od sveta jer su klizišta odnela puteve koji vode do ovog mesta.

U prethodnih tridesetak sati, na području istočne Srbije palo je više od 150 litara po kravdratnom metru. Zbog izlivanje reka, pokretanje klizišta i odrona Kladovo je od juče odsečeno.

U ugrožena područja poslate su dodatne snage Žandarmerije, u spasavanje je uključena helikopterska jedinica MUP-a i Gorska služba spasavanja.

Teška situacija je u mestu Tekija koje je odsečeno, pa meštani apeluju da im se dostavi hrana i voda.

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić, koji je tokom noći bio u Tekiji, kaže da se situacija ipak donekle stabilizovala, pa je deo snaga prebačen u selo Grabovac gde je trenutno najteže.

Spasilačke ekipe noćas oko tri sata Dunavom su iz pravca Tekije uspele da priđu Grabovcu i evakuacija još traje.

Kladovo je i dalje odsečeno, ali je Marić pohvali dobru organizaciju čelnika te opštine jer su brodovima iz okolnih sela uspeli da evakuišu više od 300 ljudi i da im obezbede smeštaj i hranu.

Bilo je meštana koji su, uprkos apelima, odbijali da se evakuišu. Marić kaže da je u nekoliko slučajeva bilo i prisilne evakuacije, jer su spasioci procenili da objekat ne može da izdrži dalje nadiranje vode.

U okolini Kladova juče je stradala starija žena, ali nije utvrđeno zbog čega se to dogodilo.

Načelnik Sektora za vanredne situacije kaže da je "pravo čudo" da, s obzirom na situaciju, nije bilo više žrtava i da nije moguće predvite da će se ovako nešto dogoditi.

"Mi smo uputlili upozorenje, ali ne možete da predvidite ovoliku kličinu vode, da će tolika zemlja da krene i da će se pokrenuti klizišta. To nije opravdanje ili bežanje od odgovornsoti ali to ne možete da predvidite", rekao je Marić.

Kako javlja Regionalna TV Bor, život je izgubila starija žena iz sela Podvrška. Ona je nastradala u Tekiji, u kojoj je najteža situacija.

U naselju Tekija je ugroženo gotovo 1.000 domaćinstava.

"Ovo je izuzetno teška situacija, nemoguće je zamisliti koliko, ovo se događa jednom u sto godina. Polovina naselja Tekije je nestala, ljude ćemo morati brodovima da izvlačimo pošto helikopteri ne mogu da polete, a putem ne smemo da krenemo", rekao je predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina za B92.

Na području Kladova i ostalih opština ugroženih padavinama - u Majdanpeku i Negotinu nema žrtava i ugroženih, a zbog obilnih kiša proglašena je vanredna situacija.

Nedaleko od HE "Đerdap" pokrenulo se klizište. Rad Hidroelektrane "Đerdap 1" nije ugrožen.

Zbog obilnih padavina i velikog broja odrona kamenja i blata u istočnoj Srbiji, neprohodni su svi putni pravci koji vode ka Kladovu, saopštio je danas Auto moto savez Srbije (AMSS).

Česte kiše i obilne padavine u velikoj meri otežavaju saobraćaj, a na pojedinim deonicama saobraćaj je u prekidu.

Smanjena vidljivost je često jedan od glavnih uzroka većeg broja saobraćajnih nezgoda i lančanih udesa.

Prema podacima Uprave granične policije, trenutna zadržavanja putničkih vozila na ulazu i pri izlazu iz Srbije je do 30 minuta.

Na deonicama na kojima se izvode radovi, odnosno na kojima su prisutni putari sa mehanizacijom, režim saobraćaja je izmenjen i usporen.

Vozačima se zato savetuje da poštuju postavljenu saobraćajnu signalizaciju i da brzinu kretanja vozila prilagode uslovima
na putu, navedeno je u saopštenju.

Teška situacija je i na području Majdanpeka i Negotina.Padavine na području Majdanpeka izazvale su izlivanje reke u selu Boljetinu.

Problem sa izlivanjem reka iz korita imaju i sela Topolnica i Oreškovica, kod Donjeg Milanovca.

Ekipe Gorske službe spasavanja Srbije iz Boljevca i Zaječara upućene su sinoć u Tekiju kako bi pružile pomoć i pomogle u evakuaciji stanovništva ugroženog bujičnim vodama i blatom, izazvanim obilnim padavinama na području istočne Srbije.

Kako se navodi u saopštenju GS S Srbije dodatne ekipe te službe trenutno su u pripravnosti, spremne da se odazovu na poziv za pomoć u svakom delu zemlje.

Izvor: B92
Foto: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti