O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Idemo u EU, RUS nije opredeljenje
27. Februar 2015. godine
Vašington -- Srbija teži Evropskoj uniji i tradicionalni prijateljski odnosi s Rusijom "apsolutno nemaju veze sa strateškim opredeljenjem Srbije", rekao je Ivica Dačić.
Ministra spoljnih poslova Srbije je to saopštio državnom sekretaru SAD Džonu Keriju.

"Ukazao sam mu na činjenicu da idemo u EU, ali i da naši tradicionalni prijateljski odnosi s Rusijom apsolutno nemaju veze sa strateškim opredeljenjem naše zemlje, a to je da želimo da budemo članica EU, kao i da to opredeljenje ničim nije dovedeno u pitanje niti, pak, postoje bilo kakvi pritisci Rusije sa te strane", rekao je Dačić, a prenosi u saopštenju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Keri je rekao da mu je poznato da je pozicija Srbije veoma različita od pozicije nekih drugih zemalja i da će SAD nastaviti saradnju sa Srbijom. On je dao podršku politici Vlade Srbije, reformama i samim tim ukazao da SAD žele dobre odnose sa Srbijom, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Dačić izneo čvrstu garanciju da će Srbija biti objektivan i pošten posrednik u deeskalaciji raznih kriza koje postoje na području OEBS-a.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je, u razgovoru s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, dobio uveravanja da SAD pružaju punu podršku srpskom predsedavanju OEBS-u.

"Naravno da svi ističu velike probleme s kojima se OEBS suočava trenutno, naročito kada je reč o krizi u Ukrajini. Shodno tome, očekivanja od Srbije su veoma velika, ali i to je prilika za Srbiju da istakne i podcrta svoju poziciju u smislu promenjenog medjunarodnog položaja Srbije, kao i da se pokaže kao ozbiljan partner na političkoj sceni", rekao je Dačić nakon susreta.

"Ukazao sam i upoznao Kerija sa svim aktivnostima Vlade Srbije, o evropskim integracijama, o ekonomskim reformama, kao i da je Srbija veoma značajan faktor mira i stabilnosti u regionu i da želimo partnerske odnose sa SAD", rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije izrazio je očekivanje da Džon Keri posetiti Srbiju tokom zasedanja Saveta ministara OEBS-a u decembru u Beogradu, dodaje se u saopštenju MSP-a Srbije.

Šef srpske diplomatije, tokom posete SAD, tokom koje je, u svojstvu predsedavajućeg OEBS-a, učestvovao i sastanku Saveta bezbednosti UN u Njujorku, sastao se i s ministrima inostranih poslova Kine, Rusije i Ukrajine s kojima je razgovarao i o bilateralnim odnosima.

Izvor: B92
Foto; Beta

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti