O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Novak – 3. dupla kruna za istoriju!
06. April 2015. godine
Novak Đoković pobedio je Endija Marija sa 7:6 (7-3), 4:6, 6:0 u finalu turnira iz Masters 1000 serije u Majamiju.
Đoković je postao prvi teniser u istoriji koji je tri puta u karijeri osvojio ’duplu krunu’ – uzastopne trofeje u Indijan Velsu i Majamiju.

Novak je na Floridi osvojio petu titulu, a ukupno 22. na Masters turnirima. Đoković je osvojio sva tri ovogodišnja velika turnira – Australijan open, Indijan Vels i Majami, pa je sada na brojci od 51 titule u karijeri.

Mari je odigrao odlično u prva dva seta, ali slično kao u finalu u Melburnu, Novak je duže izdržao i psihički i fizički, pa je 76. put u karijeri osvojio set ’sa nulom’ i došao do trofeja.

Po teškim vremenskim uslovima, po temperaturi od 30 stepeni i velikoj vlažnosti vazduha, videli smo spektakularne poene, ali i početničke kikseve – obojica su imali problema sa smečevima, posle kojih su gubili već dobijene poene.

Škot je počeo meč izuzetno agresivno, napadao je drugi servis Đokovića i u dva navrata imao je brejk viška. Međutim, Novak se oba puta vratio, na kraju je mogao i ranije da reši set, ali je Mari na 5:6 od 0:30 ipak izborio taj brejk.

Obojica su taj brejk odigrali nervozno, ali Đoković je bio smireniji – počeo je servis-vinerom, usledile su dve greške Marija, a zatim i inteligentni servis-volej Novaka posle kik-servisa po širini (4:0). Međutim, Škot je potpuno popustio, dva forhenda završili su u mreži, pa je Đoković osvojio prvi set.

Novak je na startu drugog seta propustio četiri brejk lopte, mada je tada odigrao jedan od najboljih poena u meču, a od tog trenutka do kraja seta Mari je delovao svežije i lakše je čuvao svoje gemove. To je došlo na naplatu u desetom gemu kada Novak poklanja prva dva poena, zatim propušta da smečom završi poen, da bi Mari vinerom iz riterna napravio ključni brejk za 6:4.

Đoković je bio besan, vikao je u pravcu svoje lože, zbog čega je dobio i opomenu – “uplašio si dete“, rekao mu je sudija u raspravi između setova.

Novak je u iscrpljujućem gemu na početku odlučujućeg seta uspeo da napravi brejk, a meč je prelomio u trećem gemu – Mari je spasao 0:40, potom još dve brejk lopte, ali su sada Đokovićeve noge radile bolje i srpski teniser pravi ključni brejk za 3:0.

Tada je otpor suparnika slomljen, pa je Novak osvojio i sledeća tri gema za zasluženi, peti trofej u Majamiju i sedmu uzastopnu pobedu nad Marijem, protiv kojeg sada vodi 18-8 u međusobnim okršajima.

Tok meča:

Već u prvom gemu videli smo nekoliko odličnih i neobičnih poena – počelo je od toga što je Đoković promašio smeč na 30:15. Usledila je Endijeva bomba riternom za brejk loptu, ali je Novak izašao na mrežu i spasao je dobrim volejom.

Videli smo ukupno tri izjednačenja, a Novak je izvanrednim volejom došao do gem lopte pre nego što je kik-servisom poveo 1:0.

Škot je svoj gem osvojio bez izgubljenog poena, a onda je nastavio sa agresivnom igrom, pogotovo posle drugog servisa Đokovića. Novak je od 0:30 došao do 30:30, ali je onda u dugom poenu prvi napravio grešku i omogućio rivalu novu brejk loptu. Mari je ponovo napao forhend paralelom stvorio je situaciju za lak smeč – brejk, 2:1.

Činilo se da Mari potpuno kontroliše meč, stvorio je 30:0, ali je onda greškom iz bekhenda i duplom greškom vratio Novaka u igru. Škot je i dalje kontrolisao poene, ali je na izjednačenju promašio lak volej i poklonio rivalu brejk loptu. Novak je dobro riternirao, potom poslao i loptu na liniju, čime je iznudio grešku Marija – 2:2.

U sledećem gemu Škot je došao do 0:30, ali je Novak tada sjajno napao forhendom, da bi u sledećem poenu Mari svoju grešku propratio glasnim uzvikom. Usledila su dva sjajna servisa Novaka – prvim je pripremio realizaciju, a drugim je direktno dobio poen (3:2).

Mari se nije demoralisao posle izgubljene prednosti i odigrao je tri izvanredna poena u nizu, od kojih je poslednji bio viner bekhend slajsom posle Novakovog odličnog riterna (3:3).

Usledio je očajan gem Đokovića u kojem je poklonio brejk rivalu – greške forhendom, zatim dve bekhendom, pa još jedna forhendom. Mari nije morao mnogo toga da uradi, a napravio je brejk bez izgubljenog poena – 4:3.

U prvom poenu u sledećem gemu Novak je dobrom odbranom izdržao napade Marija i dočekao je grešku rivala. Onda se Škot potrudio da uzvrati uslugu iz prošlog gema, pa je dva puta bbrzo pogrešio. Spasao je Mari prvu od tri brejk šanse, ali je onda poslao lopticu daleko u aut (4:4).

Potom su teniseri uzeli po jedan lak gem na svoje servis, a onda je Đoković prekinuo kletvu ’strane koje gleda u sunce’ – posle četiri uzastopna brejka nad teniserima koji su servirali na toj strani, Novak uzima gem za vođstvo 6:5.

U narednom gemu Đoković je propustio veliku šansu da okonča set – imao je 0:30, ali je onda usledio hrabri drop šot i viner u 35 udaraca dugom poenu. Došlo se do izjednačenja, ali je gem završen neuspešnom skraćenom loptom Novaka (6:6).

Obojica su taj brejk odigrali nervozno, ali Đoković je bio smireniji – počeo je servis-vinerom, usledile su dve greške Marija, a zatim i inteligentni servis-volej Novaka posle kik-servisa po širini (4:0).

Novak duplom greškom vraća Marija u igru, poveo je i sa 5:2, uz dva mini brejka viška. Tada Đoković pravi grešku forhendom, ali Škot drugi put u taj brejku zakucava lopticu forhendom u mrežu (6:3). Novak koristi već prvu set loptu i osvaja prvi set posle skoro 70 minuta igre.

U prva dva gema obojica kao da su se odmarali od napornog prvog seta, a onda je Mari zakomplikovao sebi situaciju promašenim smečom za 0:30.

Spektakularnom odbranom i pasingom koji je usledio Đoković je došao do 15:40. Ipak, dobar servis i savršen lob doveli su Marija do izjednačenja. Suočio se Škot sa još dve brejk lopte, prvu je spasao asom, a na drugoj je poslao drugi servis na liniju, pa je Đokovićev ritern završio u mreži. Još dva dobra servisa i Mari je poveo sa 2:1.

Na sličan način je i Novak sebi zagorčao život u sledećem gemu – nedovoljno dobar smeč koštao ga je poena, a ubrzo je duplom greškom dao rivalu brejk loptu. Napao je Đoković u bekhend rivala i anulirao tu šansu, da bi zatim izjednačio na 2:2.

U šestom gemu Mari je napadao drugi servis rivala, došao je do 15:30 i ponovo odlično riternirao, ali je Novak nekako vratio tu lopticu i dočekao grešku Marija. Osvojio je Đoković i sledeći poen, a onda je iz defanzivne odigrao briljantnu bekhend parelelu i spustio je na liniju – 3:3.

Usledila su dva slična gema u kojima su prvo Mari pa Đoković poveli 40:0, zatim gubili po dva poena, a onda servisom ipak uzimali gemove (4:4).

Novak je imao polušansu u devetom gemu – na prva četiri poena duboko je vratio ritern, ali je osvojio samo jedan poen, uz promašeni smeč i dva forhenda u mrežu. Osvojio je Đoković naredni poen, lepo izgradio i sledeći, ali je promašio zicer na mreži (5:4).

Srpski teniser već neko vreme nije delovao sveže i teže je čuvao svoj servis, a to je kulminiralo u desetom gemu. Forhend u mrežu, zatim dupla greška, a onda i još jedan nedovoljno dobar smeč koji Mari čudesno pretvara u viner za 0:40. Osokoljeni Škot koristi već prvu i vinerom iz riterna uspeva da izbori treći set – 6:4.

Posle toga je Novak vikao nešto u pravcu svoje lože, a sudija mu je dao opomenu, pa je usledila rasprava između dva seta tokom koje je sudija rekao Đokoviću da je “uplašio dete“ svojom vikom.

Na početku odlučujućeg seta videli smo nastavak iscrpljujuće borbe – sada Mari nije uspeo da završi poen iz tri smeča, a na kraju je forhend volej poslao u mrežu, pa je Novak zaradio brejk šansu. Odigrao je Škot izuzetno hrabar poen i spasao brejk loptu, ali je potom u dva uzastopna poena prvi popustio i Đoković je napravio brejk za 1:0.

U sledećem gemu Novak je servisima preokrenuo od 15:30 do 40:30, ali je Mari došao do izjednačenja. Zatim je Đoković osvojio direktni poen slajs servisom, potom je izdržao munjevit ritern Marija i pobedio u nadigravanju – 2:0.

Usledio je iscrpljujući gem u kojem je Novak došao do 0:40 najviše greškama Marija. Međutim, Đoković je na prvoj bekhend paralelu poslao u mrežu, a potom su usledila dva dobra poena Marija i izjednačenje.

Smenjivali su se vrhunski udarci i neshvatljive greške, Novak je propustio još dve brejk prilike, a onda mu je još jedan promašeni smeč u nizu, ovoga puta Marija, doneo šestu brejk loptu. U tom poenu je Škot poslao bekhend u mrežu i Đoković je poveo sa 3:0.

Marijeva igra se raspala – prvo je lako Đoković osvojio gem za 4:0, a onda je napravio novi brejk i poveo sa 5:0, da bi uskoro i završio meč za novi trofej.

Izvor: B92
Foto: Beta, APPreminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti