O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"MMF pogrešio, izlazimo iz krize"
07. April 2015. godine
Beograd -- Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da prvi put može da kaže da je MMF pogrešio u proceni privrednog rasta Srbije za ovu godinu.

Vučić je poručio da će rast biti veći od 0,5 do jedan odsto, a to, dodao je, znači put izlaska zemlje iz krize.

"Danas po prvi put smem da kažem da očekujem da njihova (MMF) procena ne bude tačna oko stope rasta za ovu godinu. Oni su predvideli da će biti između minus 0,5 i minus jedan, što je bilo u redu imajući u vidu mere fiskalne konsolidacije, ali verujem da ćemo i ove godine po tom pitanju imati pozitivni rast, da idemo u plus 0,5 do plus jedan što bi nam otvorilo mogućnost da u 2016. i 2017. imamo na rast veći od tri odsto", rekao je Vučić u Privrednoj komori Srbije.

Srbija je, kaže, na taj način ušla u red zemalja u Evropi s najvećim rastom, što bi značilo izlazak zemlje iz krize.

Prema njegovim rečima, plan Vlade Srbije u narednom periodu je oporavak zemlje i stvaranje uslova za održivi razvoj na bazi povećanja investicija i izvoza, što će omogućiti, kako je rekao, povećanje zaposlenosti i životnog standarda.

On je rekao da se do toga neće doći lako, ali da je to Srbija postigla zahvaljujući teškim merama i uz pomoć prijatelja iz celog sveta koji su te reforme podržali, poput MMF-a i Svetske banke.

"Moći ćemo za šest meseci, nadam se, da izađemo pred MMF sa predlozima koji će značiti nešto lakši i bolji život našim građanima", zaključio je Vučić.

Premijer je govorio i o tome da u delu javnog sektora Vlada nije najpravednije sprovela mere fiskalne konsolidacije i poručio da će na tome da se poradi.

"Od EPS-a i Dunava ni dinar"

Vučić je kazao da će Vlada Srbije pratiti kretanja u budžetu u narednih nekoliko meseci i da će, u skladu s tim, a u dogovoru sa MMF-om i Svetskom bankom, videti šta postepeno može da uradi u pogledu povećanja plata i penzija.

Vučić je rekao da je deficit budžeta u prva tri meseca 21,5 milijardi dinara, umesto planiranih 55 milijardi dinara, i da je ta razlika "već na nivou smanjenja plata i penzija za godinu dana kada bi se uračunala uplata poreza i doprinosa".

Premijer je odbacio spekulacije u javnosti da će Vlada, zbog dobrih rezultata u prvom kvartalu, povećati plate i penzije zarad političkih poena, ali da za ta povećanja postoji mogućnost samo u dogovoru sa MMF-om i Svetskom bankom.

"Mislite li da je neko rekao da ćemo sada da idemo u to da vratimo sve da bismo stekli popularnost, da bi narod rekao kako mnogo uspešno vladamo? Ne. Rekli smo čekajte da vidimo kako ćemo da radimo naredna tri meseca, u narednih šest meseci, a onda ćemo da dogovaramo šta je to što postepeno možemo da uradimo u dogovoru sa MMF-om i Svetskom bankom, jer ne želimo da rušimo taj sporazum. Želimo da ozdravimo društvo bez obzira na političku cenu", poručio je Vučić.

Govoreći o razlozima za manji deficit u prvom kvartalu nego što je očekivano, Vučić je rekao da je jedan od razloga povećanje neporeskih prihoda, zato što je, kako je naveo, država uspela da natera javna preduzeća da deo svog profita daju državi, jer postoje zbog toga što im je država omogućila monopolski položaj.

On je, međutim, dodao da dobar deo tih sredstava, koja su javna preduzeća uplatila u budžet, uopšte nije iskorišćen.

Premijer je istakao i da ove godine država ništa neće dobiti od EPS-a zbog stanja u tom preduzeću, kao i da zbog "pljačkaškog odnosa" prema "Dunav osiguranju" to preduzeće neće imati ništa da uplati u budžet ove godine.

"Sledeće godine itekako očekujemo novac od 'Dunava'", zaključio je Vučić.

Izvor: B92

Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti