O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Rezolucija o prekidu pregovora Srbije i EU
24. Jun 2015. godine
Poslanici Nacionalnog fronta Marin Le Pen podneli su predlog rezolucije o prekidu pregovora Srbije o članstvu u EU, saznaje “Danas” u krugovima u Briselu.
To su uradili preko svoje novoosnovane poslaničke grupe u Evropskog parlamentu jer su, kako ističu izvori “Danasa”, zabrinuti da Srbija "ne prođe loše kao Francuska".

Potpisnici ovog dokumenta, u koji je Danas imao uvid, jesu poslanici Stiv Brioa, Dominik Bild, Sofi Montel, Mirej D'Ornano, Emerik Šoprad.

U tekstu se, između ostalog, ocenjuje da se kasni kada je reč o napretku u pregovaračkim poglavljima, "imajući u vidu duboka neslaganja između EU i Srbije oko statusa Kosova, oko usklađivanja sa odredbama koje se tiču ljudskih prava, kao i oko diplomatskih i geopolitičkih odnosa sa Rusijom"...

Istovremeno, konstatuje se da će pridruživanje Srbije Evropskoj uniji "ugroziti odnose između država koje su nekada bile deo Jugoslavije i Rusije", te se poziva da "pregovori o pristupanju Srbije EU budu bez odlaganja zaustavljeni", a predsedniku EP Martinu Šulcu se nalaže da prosledi dokument Evropskoj komisiji, Evropskom savetu i državama članicama.

Kako “Danas” saznaje, sa sadržajem teksta "upoznati su srpski ministri i poslanici".

Nemanja Todorović Štiplija, glavni odgovorni urednik portala European Western Balkans, kaže za „Danas“ da su se formiranjem novog poslaničkog klupa pod nazivom "Evropa nacija i sloboda" stvorili uslovi za veće institucionalno delovanje desnice u Evropskom parlamentu.

„Oni sada mnogo lakše mogu delovati kroz sistem, odbore parlamenta i ostala tela. Kao i u domaćim parlamentima, tu je i veća minutaža koja se u EP izuzetno strogo poštuje. Klub sada imaju i veću mogućnost predlaganja rezolucija i ostalih sličnih akata koje parlament može razmatrati što na radnim telima, što na samoj plenarnoj sednici. Poslanik Šoprad je veoma aktivan. Između ostalog, 30. juna će u EP organizovati okrugli sto "Srbija, između Sjedinjenih Država, Evropske unije i Rusije. Šoprad je jedini autor predloga rezolucije o Srebrenici, iako su domaći mediji preneli da se radi o jednoj lokalnoj partiji iz Novog Sada“, navodi Štiplja.

Štiplija objašnjava da je snaga krajnje desnice u EP zaista beznačajna.

"Domaća javnost često poistovećuje krajnju desnicu i evroskeptike. U samom EP, koji broji 751 poslanika, postoje dva poslanička kluba - evroskeptični klub Evropa slobode i direktne demokratije Najdžela Faraža sa 45 poslanika i novoosnovani desničarski klub Evropa nacija i sloboda Marin le Pen sa oko 36 poslanika, čiji broj nije konačan. Ove dve grupacije su izuzetno oštro suprotstavljene i njihovo zajedničko delovanje je prosto rečeno nemoguće. Vladajući klubovi u EP, klub Evropske narodne partije, klub Naprednog saveza socijalista i demokrata, zajedno sa klubom Saveza liberala i demokrata za Evropu ima apsolutnu većinu od 481 poslanika", ukazuje on.

Izvor: B92
Foto: beta, AP

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti