O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Grci rekli veliko "NE" kreditorima
06. Jul 2015. godine
Na istorijskom referendumu na kome se odlučivalo o sudbini Grčke i njenog naroda, građani su ubedljivo glasali za opciju "ne" (oxi), sa čak 61 odsto glasova.
Ubedljiva većina je na referendumu odbacila dodatne restriktivne mere štednje, u zamenu za finansijsku pomoć za spasavanja privrede, uprkos svim prognozama i procenama. Protiv predloga poverilaca glasalo je 61, 31 odsto Grka, a za je bilo 38,69 odsto.

Na hiiljade pristalica "oxi"okupilo se na ulicama Atine da slavi pobedu nad kreditorima. Ljudi igraju u kolu sa grčkom zastavom u rukama. Stali su uz svog premijera i pokazali da su spemni na sve sem na tesni kaiš koji im steže EU.

"Grčka je dokazala da se demokratija ne može ucenjivati", rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras koji je ponovo trijumfovao. On je poručio i da se sutra opet svi vraćaju za pregovarački sto.

Prema rečima grčkog premijera, "ne" ne znači odbacivanje evra i izlazak iz EU, već nastavak pregovora ali pod drugačijim uslovima.

Grčki ministar finasija Janis Varufakis izjavio je da Grčka ne želi nove pozajmice, već restrukturiranje duga i poručio da je grčki narod, glasajući na referendumu protiv plana poverilaca, pokazao da ne prihvata ultimatum.

"Nema govora o Grčkom napuštanju evrozone. U Evropi neće biti paralelnih valuta", rekao je Varufakis.

Odluka Grka izazvala je različlite reakcije širom sveta. Direktori nemačkih banaka na hitnom sastanku dogovaraju stav pre nego što se otvore berze.

Iako su iz grčke vlade poručili da Grčka neće uvoditi novu valutu i da se takva odluka i ne razmata, moraće da smisle i predaju nove predloge, tako je izjavio austrijski kancelar Verner Fajman.

Predsednik Evropske komisije rekao je da poštuje rezultate referenduma, dok je predsednik evrogrupe Jeron Dajselblum poručio da su rezultati referenduma za žaljenje. Lideri zemalja Evrozone sastaće se u utorak da bi razgovarali o novonastaloj situaciji u Grčkoj.

Na referendumu je pravo glasa imalo 9.855.029 birača, koji su glasali na ukupno 19.159 biračkih mesta širom Grčke.

Održavanje referenduma o sporazumu sa evropskim partnerima inicirao je sam Cipras i glasanje je organizovano za samo devet dana.

Poverioci Grčke zahtevaju reforme u zamenu za produženje sporazuma o paketu pomoći do novembra, ali je produženje odbijeno a program pomoći okončan kao što je planirano 30. juna, nakon prošlonedeljne propasti pregovora grčke vlade i kreditora.

Grčka vlada nije želela da prihvati ovaj predlog bez konsultovanja građana, a Cipras ga je nazvao "ultimatumom" i ucenom, dok na drugoj strani evropski zvanicncici ističu da se radi o "velikodušnoj ponudi".

Referendumsko pitanje je glasilo: "Da li da se prihvati nacrt sporazuma koji je predstavila Evropska komisija, Evropska centralna banka i MMF na sastanku Evrogrupe 25. juna 2015. i koji se sastoji od dva dokumenta a sačinjava jedinstven predlog? Prvi dokument je naslovljen Reforme za dovršetak aktuelnog programa i posle njega, a drugi Preliminarna analiza održivosti duga".

Izvor: B92
Foto: Beta/AP

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti