O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Ukidanje ćirilice podelilo Vukovar
19. Avgust 2015. godine
Odluku o ukidanju ćirilice većina Vukovarčana nije želela da komentariše, dok su reakcije onih koji su uopšte bili spremni da izađu u susret medijima podeljene.
 dok predstavnici vlasti u Vukovaru ne daju izjave, analitičari kažu da je ta odluka doneta zbog predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj.

Za pojedine Vukovarčane, pretežno mlađe generacije, odluka vukovarskih vlasti je na mestu i opravdava je to što je, kako kažu, Vukovar grad posebnog pijeteta, dok su drugi, pak, iskoristili ovu priliku da iskritikuju gradsku vlast zbog toga što se bavi ćirilicom, a ne rešavanjem kudikamo važnijih, pre svega ekonomskih pitanja.

"Nisam preopterecen time. Računam - u kojoj državi živim, to se poštuje. Svejedno mi je da li će table biti dvojezične ili ne. I ja sam pripadnik manjine - Srbin. Nemam problem ni sa kim i nadam se da će tako i ostati. Pametan čovek svagda opstaje, a budala nigde", reči su jednog od starijih građana Vukovara.

Prema njegovom mišljenju, odluka neće imati poseban uticaj na život Srba i Hrvata u gradu.

Drugoj dvojica, po godinama njemu bliskih Vukovarčana, smeta što se vlasti ne bave suštinskim pitanjima.

"Pola Vukovara nema šta da jede, nijedne fabrike nema, sve su ukinuli, a oni brinu o ćirilici...Mogli bismo da pričamo do sutra", kažu oni.

Mlađi svet na to pre svega gleda kroz prizmu događaja od pre 20 godina i smatra da je odluka ispravna i da tako treba i da ostane.

"Tu je jako mnogo ljudi nastradalo i sa jedne i sa druge strane. I da je malo fer sa druge strane, koja je to zlo i napravila, sami bi od sebe rekli - hvala, ne treba nam, radi suživota sa većinskim stanovništvom", prokomentarisao je jedan od njih.

I za porodicu iz Vinkovaca koja je u Vukovaru u gostima odluka je ispravna.

"To je naše pravo. Ovo je mesto posebnog pijeteta u Hrvatskoj i tako treba da ostane", naveo je muški član porodice, navodeći da mu je supruga u Vukovaru izgubila brata.

Na opasku da Srbi imaju pravo na korisćenje svog jezika i pisma, on odgovara da Srbi to pravo i koriste, ali da u Vukovaru stvari treba da budu ovakve.

Ipak, velika većina građana koje je ekipa Tanjuga zamolila za izjavu nije bila voljna da bilo šta komentariše.

Gotovo svi su odmahivali rukom, uz reči "nemam komentar", "ne komentarišem ni na Fejsbuku", "nemam šta da kažem".

Istu nespremnost pokazali su i predstavnici gradske vlasti iz redova hrvatskog naroda.

Uprkos nekoliko pokušaja, gradonačelnik Ivan Penava iz HDZ, koji je predložio izmene i dopune Statuta čime je omogućeno ukidanje dvojezičnosti, nije želeo pred kameru Tanjuga, kao ni Marjan Pavliček iz Hrvatske konzervativne stranke, na čijem čelu je Ruža Tomašić, poznata po kontroverznim stavovima i izjavama, između ostalog i o Srbima.

Odluku o povlačenju ćirilice iz službene upotrebe u Vukovaru treba gledati u okviru predstojećih parlamentarnih izbora u Hrvatskoj jer izbori ne pitaju za cenu izjavio je za Vesti TV B92 analitičar Jaroslav Pecnik iz Osijeka.

"Na ovu odluku treba gledati u okviru predstojećih parlamentarhin izbora. Vukovar je vrlo pogodan za to i to je velika sramota. Potrebno je prestati sa lešinarenjem nad Srbima i ćirilicom. Korišćenje ćirilice treba prihvatiti kao jednu realnost", smatra Pecnik.

Iz Brisela su poručili da Evropska komisija nema nadležnost u pogledu manjina, te ni oko pitanja ćiriliće u Vukovaru.

Izmene i dopune Statuta usvojene su sa 11 glasova - 10 glasova vladajućih HDZ i HKS, i jedan glas predstavnice HDS SB.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti