O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
FINA: Rađen dva puta bio pozitivan na kokain
26. Avgust 2015. godine
Međunarodna federacija plivačkih sportova u obrazloženju četvorogodišnje suspenzije Nikoli Rađenu objavila je da je on dva puta bio pozitivan na kokain.
Rađenu je u ponedeljak izrečena četvorogodišnja suspenzija iz vaterpola jer je pao na doping testu posle utakmice između Španije i Srbije u Madridu.

Taj duel odigran je 17. februara, a prema izveštaju vladajućeg tela svetskog vaterpola, srpski vaterpolista je bio pozitivan na kokain i tokom testa koji je obavljen 15. aprila.

Rađen je početkom maja provizorno suspendovan kada su objavljeni rezultati testa, a konačna odluka doneta je dva i po meseca kasnije i srpski vaterpolista ima rok od 21 dana da podnese žalbu.

Srpski vaterpolista je u prvom obraćanju javnosti pošto mu je potvrđena suspenzija istakao da FINA nije u obzir uzela činjenicu da se poslednjih meseci angažovao i uključio u aktivnosti Antidoping agencije Srbije. Međutim, u saopštenju FINA i obrazloženju suspenzije ističe se upravo suprotno, tačnije, da je sve to uzeto u obzir, ali da to ne povlači sa sobom smanjenje kazne.

“Komisija je uzela u obzir da je sportista preduzeo korake da javno prizna svoj antidoping prekršaj i izgleda da je voljan da svoj slučaj iskoristi da bi mladi i drugi sportisti naučili nešto iz toga. Komisija za doping FINA može samo da ohrabri sportistu da na svaki mogući način informiše mlade i iskusne sportiste o prednostima čistog sporta i zdravim i odgovornim navikama da bi izbegli kršenje antidoping pravila. Međutim, to Komisiji ne daje mogućnost smanjenja kazne koja sledi po pravilima, pošto u propisima jasno stoji u kakvim okolnostima to može da bude učinjeno”, stoji u saopštenju FINA.

FINA je takođe dodala da bi smanjenje kazne Rađenu bilo moguće u slučaju da je otkrio neki drugi slučaj kršenja antidoping pravila.

Uz sve to, FINA je naglasila da je to što je Rađen dva puta pao na doping testu moglo da se okarakteriše kao dva odvojena slučaja. Ipak, na kraju je odlučeno da sve bude zavedeno kao njegov prvi prekršaj i da mu po pravilima sleduje četvorogodišnja suspenzija.

Kompletno saopštenje FINA u kojem se nalazi obrazloženje suspenzije možete da pronađete u dokumentu ispod teksta.

Izvor: B92
Foto. Starsportphoto
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti