O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Kosovo skinulo zvezdicu iz SSP
03. Novembar 2015. godine
Priština je na mala vrata izmenila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je potpisala sa Evropskom unijom kao Kosovo sa zvezdicom.
Na sednici parlamenta u ponedeljak, na kojoj se ratifikovao ovaj sporazum, "progurali" su i amandman u kome se umesto fusnote i zvezdice pominje "Republika Kosovo"!

Kako je "Večernjim novostima" objasnila Jasmina Živković, potpredsednica parlamenta KiM iz redova "Srpske", tekst sporazuma sa EU ne može da se menja na ovaj način, pa je sporna prepravka zakona, praktično, ostala da lebdi u vazduhu.

"Taj amandman ne može da postane deo sporazuma i mi smo glasali za tekst kakav je potpisan sa EU, bez ovog dodatka. U njemu se u tački 5 kaže da je Priština obavezna da sprovodi sve dogovore iz dijaloga sa Beogradom, što je za nas ključno. Ukoliko bi došlo do opstrukcije tih dogovora, SSP bi mogao da se suspenduje", kaže ona.

Poslanici Liste "Srpska" bili su uzdržani kad se glasalo o ovom amandmanu, ali je on dobio većinu.

Na kraju je SSP ratifikovan sa 86 glasova, a prema rečima Slavka Simića, šefa poslaničke grupe "Srpska", poslanici ove liste su ga podržali jer će omogućiti čvršće ekonomske veze sa EU:

"Odluku da glasamo za SSP doneli smo posle konsultacija sa koalicionim partnerima i garancija da neće donositi nikakve jednostrane odluke mimo dogovora u Briselu i saglasnosti sa EU", rekla je Jasmina Živković.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić u ponedeljak je naveo da se u članu 2 tog dokumenta eksplicitno navodi da EU i njene članice tim dokumentom ne priznaju Kosovo.

"Nijedan od uslova, delova teksta ili definicija iz Sporazuma, uključujući i priloge, ne predstavljaju priznavanje Kosova od EU kao nezavisne države", citirao je Đurić ovaj članak.

Izvor: B92
Foto: B92
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti