O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
SB UN o Kosovu, Dačić komentariše Banov izveštaj
29. Februar 2016. godine
U Njujorku će u ponedeljak biti održana redovna sednica Saveta bezbednosti o Kosovu, na kojoj će Srbiju predstavljati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić
Na sednici će biti razmotren izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna o radu UNMIK-a i situaciji na Kosovu u proteklom tromesečnom periodu.

Izveštaj će, kako se očekuje, predstaviti šef Unimka Zahir Tanin.

Dačić će u svom izlaganju dati osvrt na Izveštaj generalnog sekretara UN-a za period od 16. oktobra 2015. do 15. januara 2016. godine i izneti ocenu Beograda o aktuelnoj situaciji na Kosovu i Metohiji i delovanju UNMIK-a, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije. Ban je u izveštaju izrazio zabrinutost zbog nasilja i zapaljive retorike kojima je pribegla kosovska opozicija, ocenivši da je to doprinelo odlaganju primene nekih aspekata sporazuma Beograda i Prištine, posebno sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

Odlaganje se odnosi na sporazume iz aprila 2013. i avgusta 2015. godine, precizirao je Ban i ukazao da dogovori u pravcu uspostavljanja Zajednice srpskih opština na Kosovu nisu ispunjeni u za to određenom vremenskom okviru.

On je istakao i da ceni posvećenost Beograda i Prištine da nastave sa sastancima na visokom nivou u okviru dijaloga uz posredstvo EU.

Ukupna bezbednosna situacija na Kosovu ostala je generalno stabilna u ovom periodu, uprkos nasilju tokom politickih protesta, navodi se u nacrtu izveštaja objavljenom na sajtu UN.

Protekli period je, kako se iznosi, obeležilo kontinuirano ometanje funkcionisanja kosovskog parlamenta od strane opozicionih poslanika, koji su protestovali delom i zbog sporazuma usvojenog u avgustu 2015. u okviru dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

"Kontinuirana upotreba nasilja i zapaljive retorike opozicije je razlog za ozbiljnu zabrinutost. Takve akcije su neprihvatljive i nemaju mesta u demokratskom društvu i mogu samo da imaju negativan uticaj na Kosovo", upozorio je Ban.

On je istakao da pokazivanje suštinske opredeljenosti za vladavinu zakona na Kosovu podrazumeva i i brzu i odlučnu akciju u pravcu punog uspostavljanja i operacionalizacije Specijalnog suda, pozdravivši saopštenje holandske vlade od 15. januara o tome da sedište ove institucije, posvećene zločinima takozvane OVK, bude u Hagu.

"Ocekujem da svi ucesnici deluju efikasno u pravcu zakljucenja preostalih koraka u skladu sa odlukama koje je donela skupština Kosova u avgustu 2015.", naveo je Ban.

Prioriteti Unmika ostaju unapredivanje bezbednosti, stabilnosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu i u regionu, kao i nastavak konstruktivne saradnje sa Prištinom i Beogradom i svim zajednicama na Kosovu, navodi se u izveštaju.

Uz izveštaj UN koji je pripremio Ban Ki mun, objavljen je i aneks izveštaja visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini o delovanju Euleksa u kome se navodi da je u pomenutom periodu ova misija nastavila svoje aktivnosti nadzora kao i primenu izvršnih funkcija u skladu sa svojim mandatom u oblasti vladavine zakona.

Izvor: B92
foto: Beta/AP

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti