O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Drugi čovek NATO: Nema razloga za strah kod Srba
03. Mart 2016. godine
Srbija ima interes da ostane vojno neutralna i mi to poštujemo, izjavio je za B92 Petr Pavel, predsedavajući Vojnog komiteta NATO.
Češki general napominje da Alijansa nema nameru da Srbiju gurao na bilo koju stranu. NATO razmišlja o Srbiji kao o dobrom partneru, ističe Pavel.

“Verujem da se odnosi Srbije i NATO se stalno razvijaju u poslednjoj deceniji. Vraćamo uzajamno poverenje i jasno smo utvrdili da je saradnja i partnerstvo u korist obe strane", navodi on.

Kako kaže, kada postoji zajednički interes i dobra volja tada će biti dobra saradnja.

"Poštujemo Srbiju kao suverenu zemlju. Srbija ima interes da ostane vojno neutralna i mi to poštujemo i nemamo nameru da Srbiju guramo na bilo koju stranu”, navodi predsedavajući Vojnog komiteta NATO.

Ipak, sporazum koji je parlament ratifikovao o slobodnom kretanju deo javnosti u Srbiji vidi kao korak ka članstvu.

“Nijedan od ovih sporazuma o slobodi kretanja ili inicijativa o partnerstvu, ne stvara nikakve preduslove o članstvu Srbije u NATO. To je odluka Srbije i niko je neće menjati. Imati sporazum o slobodi kretanja je standard koji NATO ima svakom partnerskom zemljom, sa kojom imamo Poverenčki fond i zajedničke aktivnosti. Sporazum je potreban da mi implementirali Poverenčki fond, a slične sporazume imaju Jordan i Austrija. Tu nema ničega što bi trebalo da izazove strah i zabrinutost kod stanovništva Srbije”, navodi Pavel.

NATO razume tradicionalno dobre odnose Srbije i Rusije, a na sastanku sa načelnikom generala štaba Ljubišom Dikovićem razgovaralo se o svim globalnim problemima.

“Cilj ove koje posete, kao i kada dolaze drugi NATO zvaničnici je da osnažimo saradnju da bolje razumemo situaciju na terenu, da razgovaramo o zajedničkim interesima. Mislim da imamo dosta zajedničkih izazova - terorizam, ekstremizam koji dolazi sa Juga, migracije, trgovinu ljudima, oružjem... To su sve teme koje treba zajednički da razumemo da bismo im pristupili na pravi način”, kaže austrijski general.

Na pitanje da li će najave da će NATO povećati svoje prisustvo na istoku Alijanse, pojačati tenzije sa Moskvom, Pavel kaže da jedinice neće biti veće od bataljona i da to ne može da predstavlja pretnju bilo kome.

Pavel je veteran inostranih misija, konkretno misije UNPROFOR u vreme raspada bivše Jugoslavije a za učešće u misiji spasavanja francuskih vojnika koji su se u Hrvatskoj obreli između dve vatre sukobljenih strana, odlikovan je visokim francuskim i češkim odlikovanjima.

General Pavel počinjao je u desantnoj jedinici, do 1999. godine bio je i vojni obaveštajac, studirao je kasnije na vojnim školama u Velikoj Britaniji, a u Londonu i međunarodne odnose.

Tri godine radio je u komandi NATO u Holandiji, a 2003. godine zastupao je češku armiju u SAD u Tampi u štabu operacije Trajna sloboda. U najvišoj komandi armije je s pauzama od 2002. a za načelnika Generalštaba postavljen je 2012.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti