O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Dačić kritikovao govor predstavnice Kosova u SB UN
17. Maj 2016. godine
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić kritikovao je predstavnicu Kosova zbog toga što stalno pominje genocid na Kosovu u izlaganju pred SB UN.


On je rekao da ona na ovom forumu stalno drži političke govore koji nemaju veze sa izveštajem o stanju na Kosovu u prethodna tri meseca što je tema koja se razmatra.

Dačić je takođe ukazao na kršenje procedure jer je govor predstavnice Kosova Flore Čitaku naslovljen sa "Republika Kosovo", te je zatražio da se to uskladi s propisima UN.

"Flora Čitaku govori o nekom genocidu, a ko je presudio da je bio genocid?", upitao je Dačić na raspravi u Savetu bezbednosti o tromesečnom izveštaju Generalnog sekretara UN o radu Unmika, i skrenuo pažnju svim članovima Saveta bezbednosti da ne upotrebljavaju takve reči, jer nije bitno šta ko misli, nego ko je i šta presudio.

Rekao je da Čitaku stalno koristi Savet bezbednosti da bi se pozivala na istorijska pitanja, umesto da se usredsredi na aktuelna, zbog kojih se takvi sastanci i organizuju, i pitao da li treba sledeći put da se pripreme da razgovaraju o tome ko je protiv koga šta radio u istoriji.

"Ako mislite da je neko počinio genocid ili nešto drugo, tužite ga sudu, nemojte zloupotrebljavati ovo mesto za promociju kosovske nezavisnosti. Zamoli bih i sve druge zemlje da uvažavaju legitimne interese Srbije, kao što Srbija uvažava legitimne interese svake od vaših zemalja", dodao je Dačić.

"Jel' hoćete da stalno pričate o genocidu, a da mi onda gradimo dobre odnose, to što je Srbija konstruktivna, nemojte misliti da je slaba", dodao je Dačić i zamolio Čitaku da ne koristi sednice Saveta bezbednosti UN "za reminiscencije o prošlim vremenima".

Dačić je podsetio da je 200.000 Srba proterano s Kosova i da se od toga vratilo jedva dva odsto.

"Niste rekli ni jednu reč o tome šta je tema, o tome da postoje problemi na Kosovu", rekao je Dačić i dodao da postoje sudovi koji treba da razmatraju pitanja genocida i masakra.

Dačić je takođe ukazao da, kada je reč o Evropskoj fudbalskoj federaciji Uefi koja je primila Kosovo, da je ta organizacija prekršila svoj statut jer je primila nekog ko nije član UN.

Dačić je rekao da poštuje SAD i Veliku Britaniju, ali da ono što su njihovi predstavnici rekli danas ne pokazuje da imaju poštovanja prema Srbiji.

"Vi pred Srbijom pozivate sve članice da priznaju Kosovo, i kažete da samo manjina to nije uradila", rekao je Dačić i ukazao da od 15 članica Saveta bezbednosti sedam nije priznalo Kosovo.

"Nije korektno da se tako odnosite prema Srbiji koja je pozitivan faktor u dijalogu", dodao je Dačić i rekao da se tu radi o poštovanju međunarodnog prava. "Ne možemo da pristanemo da se na primeru Srbije prave novi obrisi međunarodnog poretka" dodao je on.

"Sve dok se u Savetu bezbednosti ne promeni status Rezolucije 1244, Srbija će ovde dolaziti i i bićemo konstruktivni faktor", rekao je on.


Predstavnica Kosova Flora Čitaku je u replici rekla da nažalost 17 godina posle rata ne vidi nikakvo kajanje i nikakvo izvinjenje.

"Najmanje što treba da se uradi je da se izvini za strahote i za izgubljene živote. Srbija je izazvala najgoru katastrofu posle Drugog svetskog rata u Evropi", rekla je ona.

Rekla je da je argument stalno jasan, a to je da Rezolucija 1244 više nije realnost.

Čitaku je rekla da je 200.000 raseljenih Srba slobodno može da se vrati i da su preduzete velike mere da se izađe u susret potrebama manjinskih zajednica na Kosovu.

Ono što nam je potrebno da čujemo od Srbije je poruka da je Kosovo država tih Srba i da je "Priština mesto gde rešavaju svoje problem, ova dvosmislenost mora da prestane", rekla je Čitaku.

Ona je rekla da mogu da raspravlaju o mnogo stvari, ali ne i oko prava Kosova da postoji.

Izvor: B92
Foto: Tanjug, arhiva

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti