O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Zanemarite Bregzit, nastavljamo proširenje EU
05. Jul 2016. godine
Britansko glasanje da izađe iz EU neće uticati na proširenje Unije. Premijer Srbije potvrdio je da će nova poglavlja biti otvorena 19. jula.
Predsednik Francuske Fransoa Oland, nemačka kancelarka Angela Merkel i šefica diplomatije EU Federika Mogerini rekli su posle samita EU-Zapadni Balkan u Parizu da rezultati referenduma u Britaniji neće uticati.

Oland, koji je bio domaćin skupa, rekao je posle samita da uviđa nesigurnost u regionu Balkana, posebno oko nastojanja tih zemalja da se pridruže bloku.

"Britanska odluka ni na koji način ne dovodi u pitanje obaveze preuzete prema zemljama iz regiona Balkana. Te obaveze će biti poštovane", rekao je Oland.

Angela Merkel je takođe istakla da perspektiva ulaska zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju ostaje nepromenjena posle odluke o Bregzitu.

"Odluka Velike Britanije nije ništa promenila... te zemlje su se bojale toga", rekla je nemačka kancelarka.

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini je rekla: "Rešeni smo da nastavimo proces proširenja".

U deklaraciji koje je izdalo francusko predsedništvo posle današnjeg sastanka na kome je bilo desetak vođa EU i regiona navodi se da su u kontekstu rezultata referenduma u Velikoj Britaniji učesnici sa Zapadnog Balkana ponovo potvrdili da je njihova budućnost u Evropskoj uniji, objavila je Jelisejska palata na svom vebsajtu.

"Jasna evropska perspektiva data je svim zemljama regiona na samitima u Zagrebu i u Solunu 2000. i 2003. godine, ta perspektiva je stalno i nedvosmisleno od tada potvrđivana, uz poštovanje dogovorenih uslova i zahteva. Zemlje regiona su na putu ka Evropskoj uniji poslednjih nekoliko godina ostvarile značajan napredak. Mi pozdravljamo napore zemalja Zapadnog Balkana u raznim fazama njihovog procesa pristupanja i pozivamo ih da nastave taj rad da bi napredovali ka Evropskoj uniji", navodi se u toj deklaraciji.

Na samitu Zapadnog Balkana i EU u Parizu o migrantskoj krizi, regionalnoj stabilnosti i saradnji, učestvovali su lideri Albanije, BiH, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije, kao i Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Italije i Francuske, kao domaćina.

Današnji samit u Parizu treći je u seriji sastanaka koji su pokrenuti 2014. da ohrabre reforme i razvoj u šest zemalja Zapadnog Balkana u različitim fazama napredovanja ka evropskom bloku.

Dogovoreno je da će sledeći ovakav skup EU-Zapadni Balkan biti održan u Italiji 2017. godine, navelo je francusko predsedništvo.

Izvor: B92
Foto: Tanjug

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti