O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Politika Zapada je da podeli slovenske narode
21. Oktobar 2016. godine
Generalni sekretar Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju Nikolaj Borđuža rekao je da je politika Zapada orijentisana ka podeli slovenskih naroda.
On kaže da postoji mehanizam za ulazak Srbije u ODKB, ali da je odluka o tome "suvereno pravo Srba".

Borđuža za Sputnjik kaže da je kategorički protiv teze "ako nisi s nama, ti si protiv nas" i da su te poruke koje Srbiji stižu sa Zapada "još jedna potvrda da je u toku pokušaj da se veštački prekinu viševekovne veze među slovenskim državama".

Borđuža smatra da svaka država treba da ima normalne kontakte i dobru saradnju i sa zemljama Zapada, i sa zemljama Istoka, kako bi imala zaokruženu spoljnu politiku.

"Zbog nečega sve te zemlje koje postavljaju ultimatume Srbiji ne ograničavaju svoje kontakte sa drugim državama, a od svojih partnera to traže - od Srbije, Ukrajine ili Bugarske. Setite se gasne epopeje sa 'Južnim tokom'. Zato mislim da je to pogrešno", rekao je Borđuža.

Na pitanje može li Srbija u perspektivi da postane članica ODKB-a, on je odgovario da mehanizam za to postoji, ali da je pre svega važno da se zajednički radi na podizanju nivoa bezbednosti naših zemalja.

Što se tiče toga hoće li Srbija ući u ODKB, to je suvereno pravo Srba. Ako donesu takvu odluku biće nam drago, mehanizam ulaska u organizaciju postoji. Ako donesu drukčiju odluku, samo da sarađuju sa nama, i to ćemo pozdraviti", rekao je Borđuža, koji je u Beogradu boravio zbog učešća na konferenciji "Terorizam i elektronski mediji".

Suština, smatra on, nije u kom svojstvu će zemlja biti, nego je najvažnije da se zajedničkim naporima podigne nivo bezbednosti i isključi mogućnost različitih teroristickih akata ili nekih drugih kriznih pojava.

"Mi na tome i radimo i zato naša saradnja u bilo kojem obliku ide u korist i Srbiji, i državama članicama ODKB-a", smatra Borđuža, koji kaže da je saradnja Srbije i ODKB-a dobra.

Upitan da prokomentariše to što Zapadu i NATO, kako tvrdi Sputnjik, smeta tesna vojna saradnja Srbije s Rusijom i "s vremena na vreme" zajednički manevri sa članicama ODKB-a, on kaže da logika razvoja svih dogadaja danas govori da NATO i Amerikanci vode politiku "zavadi pa vladaj".

"Vode politiku da nikako ne dozvole obnovu tesnih kontakata među slovenskim narodima. Upravo je zato u Ukrajini bio organizovan državni prevrat, pritom, organizovan sa strane. Upravo zato se Ukrajina koristi samo za jedno - da se pocepa naše slovensko jedinstvo i to se dešava svuda, pa i u Srbiji", smatra Borđuža.

Iako o tome, kako kaže, ranije nije govoreno, "danas je sve tako ogoljeno i vidimo kako Amerikanci i njihovi vazali rade i u Siriji, i u Ukrajini, da više nema smisla ćutati o tome".

"Ta politika je orijentisana samo na jedno - da podeli slovenske narode", tvrdi Borđuža.

Govoreći o primedbama na račun zajedničkog humanitarnog centra Srbije i Rusije u Nišu, među kojima i tvrdnje da je to "špijunski centar", generalni sekretar ODKB kaže da su brojna objašnjenja zapadnih partnera "smešna", pa i kada je reč o "špijunskom centru“.

Taj centar, objašnjava on, formiran je da bi se pružila pomoć, pre svih Srbiji u slučaju velikih tehnogenih ili prirodnih katastrofa, da se ne bi čekalo da stignu avioni iz Rusije sa pomoći i spasiocima, nego da se operativno reaguje na licu mesta na sve takve krizne situacije.

"Smatram da taj centar može da radi ako njegovi radnici budu socijalno zaštićeni i ako budu imali jasan pravni status. Bilo bi dobro da to pitanje bude rešeno što pre, ali shvatamo da je ta odluka na rukovodstvu Srbije i to je suvereno pravo Srba. Mi ćemo odluku prihvatiti kakva god da bude, ali ako imamo u vidu da je centar formiran da bi se pružala pomoć toj državi, neophodno je da taj pravni status bude jasno definisan", poručio je Borđuža.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti