O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
EK: Nema ultimatuma, Tahiri izvukla stari dokument
28. Oktobar 2016. godine
Plan o narednoj fazi dijaloga, koji je Edita Tahiri u sredu predstavila, zapravo je stari dokument koji je još pre više od dve godine sastavila kosovska vlada.
To je rečeno Tanjugu u Evropskoj komisiji i istaknuto da se dijalog dve strane ne zasniva na ultimatumima.

U Komisiji još navode da je istup Edite Tahiri u javnosti u Prištini namenjen unutrašnjoj upotrebi.

"Dijalog Beograda i Prištine nikada nije bio, niti će biti zasnovan na ultimatumima", rečeno je Tanjugu u Evropskoj komisiji, povodom novih zahteva kojima Priština uslovljava nastavak dijaloga.

U Evropskoj komisiji su precizirali da je fokus dijaloga u ovom trenutku na primeni onoga što je već dogovoreno.

"Trenutno se ne razgovara o onome što će posle biti", naglasili su za Tanjug u Komisiji.

Diplomatski izvori bliski pregovaračkom procesu Beograda i Prištine u Briselu navode da je "plan o narednoj fazi dijaloga", koji je Edita Tahiri juče predstavila kosovskom parlamentarnom Odboru, zapravo stari dokument.

"Taj dokument je još pre više od dve godine sastavila kosovska vlada u okviru konsultacija o tome kako oni vide dijalog sa Beogradom i o temama koje bi oni želeli da pokrenu", naveo je Tanjugov izvor.

Da bi takvi predlozi, koji dolaze i Beograda i od Prištine, postali i zvanične teme dijaloga, potrebno je, ističe, da se i Beograd i Priština o tome prethodno saglase

"Teme koje je Tahiri ponovila pred kosovskim parlamentom, kao i ponovno prejudiciranje ishoda dijaloga, prvenstveno je namenjeno za unutrašnjopolitičke prilike na Kosovu", tvrdi isti izvor.

Načelno, ponavlja se, u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine uvek je u pitanju dijalog, a ne ultimatumi.

Dodaje se takođe da su parametri dijaloga jasno određeni, a zvaničan stav Brisela jeste da se u okviru dijaloga razgovara o temama o kojima se prethodno dogovore obe strane.

U Evropskoj komisiji u ovom trenutku ne žele da prejudiciraju o čemu će se razgovarati u nastavku dijaloga o normalizaciji odnosa.

Postavlja se, kažu, pitanje zašto govoriti o sledećoj fazi kada nije primenjeno ni sve što je od sada dogovoreno u dijalogu.
Vučić i Mogerinijeva: Implementacija sporazuma u najkraćem roku

Pročitajte još: Šta se od Srbije traži u spornom dokumentu Edite Tahiri

Premijer Srbije Aleksandar Vučić i visoka predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Federika Mogerini saglasili su se da je neophodno u najkraćem roku implementirati sporazume koje su Beogradi Priština postigli u Briselu.

U telefonskom razgovoru Vučića i Mogerinijeve je konstatovano da implementacija sporazuma u Briselu predstavlja osnovni uslov za nastavak dijaloga i po drugim važnim temama.

Premijer Vučić i Mogerinijeva saglasili su se i da je nastavak evropskog puta Srbije od suštinskog značaja, ne samo za političku već i za ekonomsku budućnost Srbije.

Razgovor s Mogernijevom najavio je ranije danas premijer Vučić, nakon što je Priština ispostavila uslove koje Srbija mora da ispuni da bi dijalog Beograda i Prištine u Briselu bio nastavljen.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti