O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Pesimizam u EU: Evropa ugrožena,rat dospeo na naše granice
04. Novembar 2016. godine
Stanje u EU nije dobro, već zabrinjavajuće, ocenio je predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc.
On je, tokom diskusije pod naslovom "Glasovi budućnosti Evrope" u Beču, rekao da je neophodna jasna raspodela nadležnosti i suštinska reforma, pa čak i izmena sporazuma EU.

Istovremeno je ocenio da je hrabrost za preduzimanje tih koraka ograničena.

"Imamo centrifugalne snage u EU", konstatovao je Šulc i dodao da je zbog toga Evropa ugrožena.

U vreme globalizacije se Evropa povlači umesto da prihvati te izazove, rekao je on ističući da građani više ne veruju institucijama i da to poverenje može biti vraćeno samo boljom raspodelom nadležnosti.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kaže da je teško opisati stanje EU.

"Stvarnost je da mnogo stvari dobro funkcionišu, a o tome niko ne govori. Mnogo toga, međutim, ne funkcioniše, a mnogo se shvata kao nešto što se podrazumeva", objasnio je on.

Junker je upozorio da se često iz vida ispušta i pitanje rata i mira.

"Rat je dospeo na naše granice", kazao je on u vezi rata u Siriji i Ukrajini.

Istovremeno je dodao da je Evropa i najmanji kontinent, a da njeni građani uvek misle da su "gospodari sveta".

Takođe i udeo Evrope u svetskoj privredi stalno opada, zbog čega, kako dodaje, ne treba stati sa evropskom integracijom.

Austrijski kancelar Kristijan Kern složio se sa analizom Šulca i dodao da stanje Evrope predstavlja povod za brigu.

"Često se zaboravlja da smo i dalje najsnažniji ekonomski prostor. I Austrija raspolaže blagostanjem kao nikada do sada", ukazao je on.

Kern smatra da je izazov budućnosti ubrzanje koju su donele globalizacija i razvoj tehnologija, a uz to dolaze i migracije.

Evropa, kako dodaje, stvara utisak kao da joj je stalo samo još do konkurentnosti i da se sluša samo glas preduzetnika, dok se zaboravljaju ljudi koji ne profitiraju od razvoja blagostanja.

S tim u vezi je rekao da postoji direktna veza između Bregzita, Marin Le Pen i desničarskih populista, pa sve do Donalda Trampa.

Kern ukazuje da građani ne veruju u obećanja EU o bezbednosti i blagostanju, te da slabije stojeći građani ne očekuju da im neki Trampovi rešavaju probleme, već žele da vide ekonomske i političke elite na kolenima.

Bregzit, uveren je on, će naterati EU da da odgovore na osnovna pitanja, a ako u tome ne uspe tek će onda biti u pravoj krizi.

Izbor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti