O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Lavrov stiže u BG, razgovaraće s Nikolićem, Vučićem...
12. Decembar 2016. godine
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov boraviće danas u bilateralnoj poseti Srbiji, tokom koje će razgovarati sa najvišim srpskim zvaničnicima.
Larvrov će u utorak prisustvovati sastanku Saveta ministara Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju

Očekuje se da će Lavrov sa zvaničnicima Srbije razgovarati pre svega o bilateralnim odnosima, ali i razmeniti mišljenje o regionalnim pitanjima i globalnoj situaciji u svetu.

Lavrova će danas po dolasku u Beograd na aerodromu "Nikola Tesla" dočekati prvi potpredsednik vlade i šef diplomatije Ivica Dačić, a potom će uslediti sastanci sa premijerom Aleksandrom Vučićem i predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Premijer Vučić izjavio je juče da će sa ruskim ministrom spoljnih poslova razgovarati o političkoj, ekonomskoj i vojno-ekonomskoj saradnji, i da očekuje ozbiljan i otvoren razgovor.

Vučić je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da bi tema razgovora sa Lavrovom trebalo da bude i Petrohemija i plaćanje zaostalih dugovanja.

"Ako bude povoljna cena primarnog benzina u godinama koje su pred nama, pošto Petrohemija danas ima 50 miliona na računu, ne bi trebalo da bude problema", rekao je Vučić.

Nakon razgovora sa Nikolićem i Vučićem, Lavrov i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin položiće vence na groblje Oslobodilaca Beograda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Lavrov će se popodne u Palati Srbije sastati sa Dačićem posle čega su predviđene izjave za medije dvojice ministara, navodi se u saopštenju.

Šef ruske diplomatije će u utorak prisustvovati ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju kojoj Srbija predsedava, na kome će biti predstavnici 12 zemalja, kao i pet ministara spoljnih poslova.

Dačić je uoči posete rekao da je dolazak Lavrova u Beograd od izuzetnog političkog značaja izrazivši očekivanje da će to biti jedan korak dalje u razvoju odnosa dve zemlje.

On je novinarima rekao da između Srbije i Rusije nema otvorenih pitanja, te da Rusija pridaje veliki značaj odnosima sa Srbijom koji su, kaže, veoma dobri a karakterišu ih visok nivo međusobnog poverenja, prijateljstva i podrške kada je reč o najvažnijim političkim pitanjima na međunarodnoj političkoj sceni.

Ruski ambasdor Aleksandar Čepurin, izjavio je da je poseta Lavrova Srbiji redovna i isplanirana tako da će u središtu biti tri osnovne teme - razmatranje globalne situacije, regionalnih pitanja i bilateralni odnosi, a da je posetu uskladio sa sastankom ministara spoljnih poslova Crnomorske ekonomske inicijative.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti