O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Hrvatska blokirala poglavlje 26, Vučić napustio Brisel
13. Decembar 2016. godine
Hrvatska je blokirala otvaranje poglavlja 26, a srpska delegacija napustila je Brisel, te premijer Vučić neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji sa EU.
Premijer se sastao sa Federikom Mogerini, a kako javlja dopisnica B92 iz Brisela, delegacija Srbije krenula je nazad za Beograd.

U Briselu je ostala jedino ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Vučić je nakon sastanka izjavio da je u pitanju bio težak sastanak na kojem je izneo svoje mišljenje o ponašanju zemalja u regionu.

On je dodao da ne želi da se ponaša kao neke njegove kolege iz regiona i da želi da vodi računa o interesima Srbije.

Hrvatska je ranije blokirala poglavlje 26 odnosi se na kulturu i obrazovanje.

Premijer Vučić otputovao je u Brisel i ranije naveo da ukoliko sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku Federikom Mogerini ne bude postignut dogovor o deblokadi, on će još odmah napustiti Brisel i neće prisustvovati međuvladinoj konferenciji u utorak, na kojoj će se razmatrati otvaranje poglavlja.

Vučić je, kako navodi Prva, rekao da mu je dosta hrvatskog iživljavanja.

"Srbija je sve vreme bila strpljiva i trudila se da ne reaguje, ali će od sada drugačije razgovarati", rekao je Vučić.

U petak na zatvorenom sastanku radne grupe Veća za EU za proširenje nije postignut potreban konsenzus.

Hrvatska nije jedina koja ima dodatna pitanja i dileme oko otvaranja tog poglavlja, zeleno svetlo nije dalo još nekoliko država, a za Hrvatsku je, kako piše “Večernji list”, sporno je li Srbija spremna garantovati obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina.

Zasad je konsenzus svih 28 država članica EU postignut oko otvaranja poglavlja broj 5 o javnim nabavkama, a članice su i nadomak konsenzusa oko poglavlja broj 25 o nauci i istraživanju, koje ima šanse da bude otvoreno u utorak.

Evropska unija i Srbija će sutra na međuvladinoj konferenciji otvoriti poglavlja 5 i 25 o javnim nabavkama i nauci, a Hrvatska i dalje blokira poglavlje 26 o obrazovanju i kulturi insistirajući na dosadašnjim zahtevima da se u pregovore ubaci i pitanja vezana za hrvatsku manjinu u Srbiju i povratka kulturnih dobara.

To su agenciji Beta rekli izvori u Savetu ministara EU u Briselu koji su naveli da slovačko predsedništvo Unije još razmatra mogućnost da zatraži takozvani "pismeni postupak" izjašnjavanja članice EU o saglasnosti za otvaranje i poglavlja 26 o obrazovanju i kulturi uz neznatne dopune.

Izvori u Briselu kažu da je ipak mala verovatnoća da bi taj pismen postupak mogao biti pokrenut i navode da se za poglavlje pet o javnim nabavkama i 25 o nauci i istraživanju očekuje sigurno na otvaranje na sastanku predstavnika Srbije i EU sutra popodne u Briselu.

Evropska komisija i sve zemlje čalanice EU nisu sklone da prihvate hrvatske zahteve vezane za poglavlje 26 o kulturi i obrazovanju jer smatraju da to nije predmet poglavlja i pregovora o članstvu, već da treba da se rašavaju na bilateralnom nivou.

Ministar inostranih poslova Ivica Dačić hrvatsku blokadu poglavlja 26 prokomentarisao je rečima: "Sitna je to stvar".

Agencija "Hina" saznaje u evropskim izvorima u Briselu, da je nekoliko zemalja- članica, među kojima je i Hrvatska, imalo je nekoliko primedbi u vezi sa obrazovanjem na jezicima nacionalnih manjina, koje je u okviru poglavlja 26.

Hina navodi da je Hrvatska imala primedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku i da je Srbija na tom planu započela da prevodi na hrvatski postojeće udžbenike za osnovne škole, ali nije počela da radi na posebnim udbženicima namenjenim pripadnicima hrvatske zajednice.


Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti