O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
"Neverovatan uspeh, sprečili smo Kosovo da..."
21. Decembar 2016. godine
Sprečavanjem pokušaja da Kosovo na mala vrata uđe u Savet Evrope, Srbija je ostvarila neverovatan uspeh, ali to nije kraj borbe za naše nacionalne interese.
To je izjavila Aleksandra Đurović, šef srpske delegacije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope.

Stalna delegacija Skupštine Srbije u PS SE uspela je da spreči usvajanje memoranduma koji je predviđao određena mesta za predstavnike kosovskog parlamenta u plenarnoj sali u Strazburu, kao i mogućnost da učestvuju u diskusijama i predlažu i potpisuju predloge rezolucija.

"To je neverovatan uspeh koji smo uspeli da ostvarimo za naše nacionalne interese", istakla je Đurović u intervjuu za "Politiku".

Prema njenim rečima, nažalost, "to se ne završava ovde, jer su oni obavezali gospodina (predsednika PS SE Pedra) Agramunta da u narednom periodu organizuje sastanak između naše delegacije i prištinske, kako bi se našlo neko kompromisno rešenje".

"Predstoji nam dalja borba za naš nacionalni interes. To će biti jako teško, sada je u Parizu bilo njih 10 iz Prištine, a jedan je takoreći bio zadužen za mene, pa kako ja završim razgovor sa nekim, on odmah prilazi tome. Do sada smo uspeli da dobijemo četiri bitke, trudićemo se da dobijemo i sledeću, jednu po jednu", istakla je Đurović.

Ona je navela da je srpska delegacija tek pre dvadesetak dana u Nikoziji saznala da je za vanrednu sednicu u Parizu u dnevni red uvršten taj memorandum, pošto našu delegaciju niko nije konsultovao, iako smo početkom godine, kada se ta incijativa pojavila, bili izričito protiv.

Predlog memoranduma sačinio je Vojček Savicki, generalni sekretar Saveta Evrope. Iako ga je predsednički komitet jednoglasno skinuo s dnevnog reda, predstavnici Albanije, Velike Britanije i Danske tražili su da se vrati u dnevni red i o tome glasa.

"Sat i po se diskutovalo, a rezultat je bio 15 prema pet u našu korist", navela je Đurović.
Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti