O namaUslugeProjekti
Rubrike
Kontakt

Press
TV
www
Pod lupom
Naš stav
Pitamo vas
Ebart Lab
Drugi o nama
Galerija
Španovićeva trećim skokom svih vremena do zlata!
06. Mart 2017. godine
Ivana Španović odbranila je zlatnu medalju na Evropskom dvoranskom prvenstvu. Ona je oborila lični i nacionalni rekord skočivši fenomenalnih 7,24 metara
To je ujedno najbolji rezultat sezone u ovoj disciplini u dvorani, te treći skok svih vremena, slabiji svega 13 centimetara od svetskog rekorda iz 1988.

Španovićeva je posle prestupa u prvoj seriji zablistala već u drugoj prvim rekordom dana od 7,16 metara. I u četvrtoj je nadmašila ovaj rezultat, sa 7,17m.

"Lagala bih kada bih rekla da nisam ovo ovako zamišljala. Hvala vam na podršci i što ste bili deo istorije. Svi znaju koliko sam imala malera na nekim prethodnim takmičenjima. Ne mogu da opišem koliko sam ponosna što se ovo ovde desilo", rekla je srpska heroina posle drugog zlata u nizu na EP u dvorani.

"Prošle godine sam rekla da će ovo biti najemotivnije takmičenje za mene. Kako god da se završi ova godina, ovo je nešto što je obeležilo, ne samo ovu godinu, već definitivno moju karijeru", dodala je zlatna Ivana Španović.

Ivani bi za zlato bio dovoljan i skok iz kvalifikacija, te bilo koji preko sedam metara, jer je srebrnu medalju osvojila Britanka Loren Judžin skokom od 6,97 metara.

To je njen lični i ujedno nacionalni rekord Velike Britanije u dvorani. Do bronze je stigla Nemica Klaudija Salman-Rat skokom 6,94 metra u petoj seriji, kojim je odbranila treće mesto.

Podbacila je Ruskinja Darija Klišina koja je tek u poslednjoj seriji imala konkurentan skok, ali je 6,84m u tom trenutku bilo nedovoljno za podijum u beogradskoj Areni gde je imala veliku podršku.
Tok finala skoka udalj za žene:

Ivana je u prvoj seriji prestupila za sedam centimetara, pa se nije važio njen skok koji je bio na granici od sedam metara.

Vodeća posle prve serije bila je Nemica Salman-Rat sa skokom od 6,84 metra, što je njen lični rekord. Britanka Judžin je skočila 6,75m, a Ruskinja Klišina 6,62. Uspešna je bila još samo druga Britanka Sojers sa 6,47m.

Španovićeva je ipak već u drugom skoku ispunila očekivanja. Preuzela je prvu poziciju skokom od 7,16 oborivši lični rekord! To je i rezultat sezone u dvorani i šesti skok svih vremena u dvorani (rekord je 7,37m iz 1988).

Posle druge serije prva pratilja joj je bila Britanka Judžin sa 6,97m, što je nacionalni rekord, dok je treća bila Nemica Salman-Rat sa skokom iz prve serije.

Naša šampionka je nastavila da pomera granice. I u trećoj seriji skočila još bolje, impresivnih 7,24 metara za novi lični i rekord sezone, te treći rezultat svih vremena u dvorani!

Njene glavne rivalke nisu imale odgovora na ove dominantne skokove. Judžin je prestupila u trećoj seriji, Salman-Rat nije uspela da se približi ni svom prvom skoku, a podbacila je i Klišina sa 6,52m.

Klišina u četvrtoj seriji beleži svoj najbolji skok sa 6,8m, ali je i dalje bila van pozicije za medalju, četiri cm iza Salman-Rat koja je opet skočila ispod 6,7.

Španovićeva nije popustila uprkos verovatno nedostižnom rezultatu. I u četvrtoj seriji je sjajno skočila, da nije bilo prethodne, 7,17 bi bio rekordan skok.

Španovićeva je prestupila u pretposlednjoj seriji, u kojoj Klišina nije uspela da zapreti konkurentkinjama za medalju.

Bitan skok je izvela Salman-Rat, Nemica se sa 6,94 metra učvrstila na trećem mestu pred poslednji skok u Areni.

To je potvrdio poslednji skok Klišine, Ruskinja je skočila 6,84 metara i tako definitivno ostala bez odličja u beogradskoj Areni.

Salman-Rat skače 6,87m i ostaje na trećem mestu, što znači da je Britanka Judžin osvojila srebro.

Izvor: B92

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti