O namaUsluge
Projekti
RubrikeKontakt

Neizvesna prošlost Tajmlajn 1991-2015
Osvajanje Beograda
Stanje ljudskih prava
Kit u Beogradu
Hronologija prve strane
Hronologija događaja
Biografije ličnosti
Glasonoše
Monitoring
Bankarski arhiv
Pravosudni arhiv
Evropske integracije
Wikinews

Pravosudni arhiv

Pravosudni novinski arhiv

Pravosudni novinski arhiv predstavlja bazu podataka koja sadrži tekstove iz srpskih štampanih medija koji se bave temom pravosuđa. Arhiv se svakodnevno ažurira tekstovima iz svih važnijih (po tiražu, ugledu i uticaju) dnevnih i nedeljnih novina sa nacionalnom pokrivenošću. Kvalitetnijem praćenju medijske zastupljenosti pravosuđa doprinosi i skladištenje tekstova iz etabliranih lokalnih štampanih medija. Novinska arhiva sadrži tekstove  od oktobra 2005, a u njoj je našlo mesto više od 70000 članaka o pravosudnom sistemu Srbije.


Pretraga se može izvršiti na više načina: po datumu, temi, mestu, instituciji i novini.


Osnovu Pravosudnog novinskog arhiva čine teme i pravosudne institucije. Ove kategorije su koncipirane tako da što više odgovaraju svakodnevnoj pravosudnoj praksi. Samim tim, razumljivo je što je najzastupljenija tema iz oblasti pravosuđa u srpskim medijima Sudska hronika. Svakodnevni sudski postupci tema su 57% novinskih tekstova (preko 40000). Ostale pravosudne teme koje se ističu interesovanjem medija su Suđenja za organizovani kriminal (12%), Međunarodna saradnja, Zatvori, Zloupotrebe u pravosuđu i Zakoni vezani za pravosuđe.


Najprisutnija pojedinačna institucija u srpskim medijima je Specijalni sud za organizovani kriminal (12%, 9947 tekstova). Slede Okružni sud u Beogradu (7428 tekstova), Vrhovni sud (6268 tekstova), Specijalni sud za ratne zločine (4167 tekstova),  Ministarstvo pravde (3435 tekstova), Okružni sud u Novom Sadu (2897 tekstova),  Haški tribunal (1973 teksta), Ustavni sud (1759 tekstova), Trgovinski sud u Beogradu (1726 tekstova), Okružni sud u Nišu (1299 tekstova),  Drugi opštinski sud u Beogradu (1297 tekstova).


Pored pomenutih načina pretraživanja, Pravosudna novinska arhiva medijske dokumentacije Ebart nudi mogućnost tzv. full text pretrage. Ovakav način pretrage značajan je i zbog jedne osobenosti srpskog medijskog prostora. Često se u tekstovima o pojedinim sudskim procesima ne spominje ni jedna zvanična institucija ni kvalifikacija krivičnog dela, već kolokvijalni naziv za pravosudni postupak (stečajna afera, afera pancir, zemunski klan, saobraćajna mafija...). Pretraga u full textu donosi vrlo detaljne i pouzdane rezultate o traženim pojmovima.


Pravosudni novinski arhiv  Medijske dokumentacije Ebart nudi obilje podataka o pravosuđu u srpskim medijima. Osim sposobnosti da pruži informacije o pravosudnom sistemu, svojom koncepcijom i sadržajem omogućava ozbiljna istraživanja koja se tiču odnosa javnih medija i „trećeg stuba vlasti“.


Ukoliko vas interesuje ova usluga, demonstraciju možete videti ovde

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti