O namaUsluge
Projekti
RubrikeKontakt

Neizvesna prošlost Tajmlajn 1991-2015
Osvajanje Beograda
Stanje ljudskih prava
Kit u Beogradu
Hronologija prve strane
Hronologija događaja
Biografije ličnosti
Glasonoše
Monitoring
Bankarski arhiv
Pravosudni arhiv
Evropske integracije
Wikinews

Stanje ljudskih prava

O stanju ljudskih prava u Srbiji govori se i piše uglavnom kad dođe do njihovih kršenja i ugrožavanja. Interesovanje obično traje onoliko koliko i medijska pažnja. Onoga čega nema u medijima kao i da ne postoji. U medije se, međutim, najčešće probijaju najdramatičniji (najslikovitiji) primeri ili slučajevi iskorišćeni kao deo političke borbe za stranački publicitet.

Želimo da promenimo takvo stanje stvari. Zbog toga smo pokrenuli sajt „Stanje ljudskih prava u Srbiji“ na kojem se na dnevnom nivou prati ne samo kako mediji izveštavaju javnost o stanju ljudskih prava u Srbiji, nego i šta na tu temu imaju da kažu nadležene državne institucije i nevladine organizacije. Na taj način dobijamo celovitu i preciznu sliku onoga što se na planu ljudskih prava – njihovog kršenja i zaštite – dešava u Srbiji. 


U ovaj jedinstveni monitoring uključena je i korupcija koja na direktan način ugrožava vladavinu prava i širi diskriminaciju i neravnopravnost među ljudima. 


U okviru monitoringa predstavljaćemo redovne medijske i pravne analize.


Nevladin sektor je važan izvor informacija o onome o čemu mediji ne izveštavaju, ili pišu nepotpuno, neobjektivno ili nejasno. Zbog toga očekujemo saradnju sa svim nevladinim organizacijama koje sa na direktan ili indirektan način bave ljudskim pravima  i borbom protiv korupcije.


Idejni tvorac projekta „Stanje ljudskih prava u Srbiji“ je Velimir Ćurgus, novinar i osnivač Medijskog arhiva Ebart, koji je i nosilac i realizator projekta. Projekat se realizuje uz finansijsku podršku švedske organizacije Civil Rights Defenders i The Balkan Trust for Democracy.

Preminula Tina Tarner
25. Maj 2023. godine
Arhiva vesti